Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii - partea a doua

5x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.88

nivel: Facultate

Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii
Diferite forme de maturitate dau direcții specifice în formarea montajelor morale și sociale pe parcursul dezvoltării de mai departe a personalității.

Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii
Alt exemplu de realizare a abordării tipologice – este un ciclu al cercetărilor lui A.Z.Zac (1998). Descriind pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii - partea a doua

Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii
Diferite forme de maturitate dau direcții specifice în formarea montajelor morale și sociale pe parcursul dezvoltării de mai departe a personalității.

Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii
Alt exemplu de realizare a abordării tipologice – este un ciclu al cercetărilor lui A.Z.Zac (1998). Descriind procesaul de formare a neoformațiunii importante la vîrsta școlară, gîndirea teoretică, autorul a arătat foarte bine mulțimea de variante a acestui proces la diferiți copii, a evidențiat cîteva tipuri diferite ale formării gîndirii teoretice și a conturat dinamica lor în timp.

Viziuni si abordari noi in psihologia dezvoltarii
Tot în domeniul psihologiei dezvoltării găsim și încercări clar formulate de a cerceta tipologia variantelor individuale de dezvoltare. În lucrările lui A.. Vengher cu coautori (1989) și C.N. Polivanova (1988)s-a studiat trecerea de la vîrsta preșcolară la cea școlară mică. Autorii conștient au refuzat mijlocul empiric de construire a tipologiei, care sugera anumite variante de dezvoltare a copiilor. Corespunzător au fost determinate așa tipuri ca: preșcolar, școlar, pseudoșcolar ș.a.

Continuăm cu alte exemple. Cel mai clar exemplu, în opinia noastră poate fi concepția tipurilor de atașament (Bowlby, 1969; Ainsworth, 1978). Necătînd că există divergențe în interpretarea acestui fenomen, trebuie să spunem, că atașamentul ca legătură emoțională a copilului cu mama, nu numai că–i formează sentimentul de securitate în fața lumii, dar și exprimă necesitatea internă de comunicare. În limitele relațiilor de atașament față de mamă copilul își construiește primul model de relații interpersonale. Fără formarea acestui atașament dezvoltarea psihică este imposibilă. În acest sens atașamentul trebuie privit ca o neoformațiune importantă și necesară.

Cercetătorii acestei neoformațiuni au determinat, că atașamentul, fiind obligatoriu pentru toți copiii ce se dezvoltă normal, are la ei un caracter calitativ diferit. Sa arătat, că există nu mai puțin de patru tipuri de atașament. Acestea sunt: tipul sigur, care corespunde dezvoltării normale a copilului, două tipuri subnormative - agresiv-neliniștit (ambivalent) și inhibator- neliniștit și așa-numitul dezorganizat, ce apare în cazul unor dereglări serioase în dezvoltare.

Multe cercetări arată, că atașamentul influiențează dezvoltarea cognitivă, afectiv-emoțională, comunicativă. Din acest motiv putem spune că tipul de atașament determină specificul întregii „traiectorii” de dezvoltarea de mai departe a copilului. Noțiunea de „traiectorie” în psihologia contemporană ocupă un loc important. În ultimii zece ani în baza acestei noțiuni s-a format o direcție aparte în cercetarea formării personalității. Bazîndu-se pe ea cercetătorii au avut posibilitatea să privească ontogeneza ca un fenomen integru , să cerceteze legăturile între vîrste din momentul nașterii copilului pînă la vîrsta adultă.
În țările ex-sovietice s-au efectuat cercetări cu abordări tipologice.

De exemplu G.V.Burmenscaia și N.S. Cernîșova (1997), dedicînd cercetarea sa formării calităților de caracter la copiii de vîrstă școlară mică au evidențiat condițiile necesare de formare a unei baze adecvate. În calitate de bază inițială a fost luată așa neoformațiune din sfera comunicării preșcolarului mare, ca „capacitatea de a efectua o activitate coordonată luînd în considerare poziția altuia” (Țucherman, 1993). Cercetarea a demonstrat că această capacitate , care apare în cadrul jocului comun și a altor activități ale preșcolarului la începutul vîrstei școlare mici poate primi diferite forme calitative. Prima formă se exprimă în capacitatea și gătința de a fi de acord cu partenerul de comunicare.. A doua – gătința de a se contrazice, insistînd asupra poziției personale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.