Viziunea economica a lui Petre Tutea

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.48

nivel: Facultate

Cea dintai concluzie, parcurgand aceste texte privitoare la specificul economic al tranzitiei, este aceea ca ele sunt parte integranta a viziunii sale despre lume, asa cum a exprimat-o in toate scrierile si reflectiile sale. Ne-am fi putut astepta de la un ganditor crestin care vorbeste cu atata patos despre valorile rurale, despre traditia culturala, crestina si nationala a romanilor, sa imbratis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziunea economica a lui Petre Tutea

Cea dintai concluzie, parcurgand aceste texte privitoare la specificul economic al tranzitiei, este aceea ca ele sunt parte integranta a viziunii sale despre lume, asa cum a exprimat-o in toate scrierile si reflectiile sale. Ne-am fi putut astepta de la un ganditor crestin care vorbeste cu atata patos despre valorile rurale, despre traditia culturala, crestina si nationala a romanilor, sa imbratiseze o atitudine idilica sau poporanista, in linia unui Aurel C. Popovici ori Nicolae Iorga. Atitudinea lui Petre Tutea este insa surprinzatoare prin modernitatea si pragmatismul ei. El nu face concesii utopiilor, nostalgiilor reactionare. Asezand conceptiile sale economice pe matricea culturala a romanilor, el nu este, totusi, un traditionalist, nici un idealist.

In conceptiile sale economice, Petre Tutea ramane un om de dreapta. El anticipeaza o anumita tendinta a dreptei romanesti de azi de a se prezenta ca o sinteza doctrinara, in conceptia lui intalnindu-se elemente de natura liberala, conservatoare ori crestin-democrata. In acest fel, desi perioada sa de formare filosofica ar fi putut sa sugereze acest lucru, economistul Tutea nu se inscrie decat in foarte mica masura pe linia dreptei culturale interbelice. Ceea ce il deosebeste de conceptiile unui Mihail Manoilescu ori Constantin Radulescu-Motru este faptul ca viziunea sa economica este purificata de excese etniciste si de atitudini reactionare. Gandirea economica a lui Petre Tutea este una realista, profund pozitiva.

Petre Tutea a explicat mai limpede ca nimeni altul, mai ales pentru acele vremuri confuze de debut al tranzitiei, ca optiunea fundamentala este aceea intre socialism si capitalism. Tutea a fost un critic necrutator al comunismului si, in consecinta, al egalitarismului si al centralismului (2). El s-a dovedit foarte neincrezator in solutiile pe care le-ar putea oferi alte variante de stanga, cum ar fi socialismul si social-democratia, pe care le-a catalogat, cu ironie, drept "sprit" ori "lapte batut" al comunismului (3).

Capitalismul, pe care Tutea nu-l prea denumeste ca atare, dar pe care il sugereaza constant, este rezultatul unui proces de liberalizare. Acesta este unul dintre aspectele importante care il deosebesc pe Tutea de dreapta interbelica. El a inteles cu mult inaintea altora ca tranzitia presupune un proces profund de modernizare si de liberalizare. Pornind de la avatarurile economiei centralizate, Tutea socoteste ca primul pas este redimensionarea rolului statului pe doua directii fundamentale: cea dintai este legata de diminuarea rolului statului ca agent economic, iar cea de-a doua este legata de sporirea fortei legii si a fortei pietei.

Tendinta catre echilibru trebuie dictata de fortele pietei si nu trebuie sa fie consecinta unei interventii statale, care este indeobste brutala si ineficienta. Iar preponderenta proprietatii de stat trebuie inlocuita neintarziat cu dezvoltarea proprietatii private (4).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.