Viziunea despre lume in Iona varianta 77 Bac

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.66

nivel: Liceu

Spatiul e insa simbolic: in tabloul 1, marea trimite spre libertate. Ea este insa simbolizata prin cercuri indicand un spatiu inchis, limitat. In tabloul 4 senzatia de eliberare din spatiul inchis din interiorul pestelui e anulata prin impresia formularii: „ceva ca o plaja”. Relatiile temporale reliefeaza, in principal, perspectiva discontinua a timpului psihologic care potenteaza star[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziunea despre lume in Iona varianta 77 Bac

Spatiul e insa simbolic: in tabloul 1, marea trimite spre libertate. Ea este insa simbolizata prin cercuri indicand un spatiu inchis, limitat. In tabloul 4 senzatia de eliberare din spatiul inchis din interiorul pestelui e anulata prin impresia formularii: „ceva ca o plaja”. Relatiile temporale reliefeaza, in principal, perspectiva discontinua a timpului psihologic care potenteaza starile interioare ale personajului.

Conflictul este de fapt drama existentiala a protagonistului Iona. Imagine a omului modern, Iona traieste plenar un conflict interior cu propriul sine,intr-o intriga de mare tensiune dramatica nascuta din discrepanta dintre idealul/ideea de libertate, de cunoastere absoluta, si damnarea de a trai intr-un orizont inchis, ca un pantece de chit.

Modalitatile de caracterizare in textul dramatic sunt directe si indirecte. Caracterizarea directa este realizata de autor prin intermediul indicatiilor scenice. In text regasim si procedee moderne de caracterizare precum introspectia si monologul interior.

In primul tablou, conditia lui Iona este cea a omului modern, obligat sa se supuna conventiilor sociale: Iona e pescar, iar asta presupune ca trebuie sa prinda pesti. Visul lui e sa prinda „pestele al mare”, adica sa evadeze din aceasta conditie, sa-si urmeze idealul; din pacate, nu poti sa-ti schimbi marea, asadar Iona e condamnat sa ramana un prizonier al destinului. Incearca sa-l pacaleasca prin joc, pescuind pesti din propriul acvariu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.