Viziunea culurala romaneasca din 1918-1948

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Liceu

Uneori, prin solutiile diferite pe care le propun acelorasi probleme, cautatorii specificului national se situeaza in nedisimulata opozitie unii fata de altii, adesea chiar polemizand; ceea ce ii uneste, totusi, este cautarea unei identitati bine precizate. Desigur, cei mai apropiati unei asemenea preocupari sunt istoricii.

Generatia interbelica ne-a lasat o mostenire fundamentala [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziunea culurala romaneasca din 1918-1948

Uneori, prin solutiile diferite pe care le propun acelorasi probleme, cautatorii specificului national se situeaza in nedisimulata opozitie unii fata de altii, adesea chiar polemizand; ceea ce ii uneste, totusi, este cautarea unei identitati bine precizate. Desigur, cei mai apropiati unei asemenea preocupari sunt istoricii.

Generatia interbelica ne-a lasat o mostenire fundamentala in acest domeniu. O opera reprezentativa si, fara indoiala, cea mai vasta, a creat-o Nicolae lorga (1871-1940), personalitate activa in istoriografie, literatura, publicistica, politica. inca inaintea primului razboi mondial isi afirmase interesul pentru problematica nationala in literatura, ca teoretician al samanatorismului, curent cristalizat in jurul revistei cu acelasi nume, pe care a condus-o din 1903.

Vazand in civilizatia romaneasca o continuatoare legitima a Bizantului (in "Byzance apres Byzance"), intr-o epoca in care istoriografia mondiala manifesta un spor de interes pentru Imperiul roman de rasarit, Nicolae lorga repunea in circulatie valori culturale care defineau una din componentele de baza ale culturii romanesti.

Puse provizoriu in paranteza de ganditorii secolului trecut, dornici sa
se distanteze de ceea ce le parea medieval, deci anacronic, trasaturile bizantine ale culturii romanesti conAZstituie unul din motivele mereu reluate de istoriografii romani ai veacului nostru, si nu numai de ei, ci si, de asemenea, de muzicologi, muzicieni, istorici de arta si artisti plastici. Cer-cetarile bizantinologului Nicolae Ba-nescu (1878-1971), cele ale preotului si muzicologului /.

D. Petrescu (1884-1970), creatii ca "Oratoriul bizantin" a compozitorului Paul Constantinescu (1909-1963), studiile de iconografie bizantina si romaneasca veche ale istoricului de arta /. D. Stefanescu (1886-1981), picturile in stil neo-bi-zantin ale lui Constantin Petrescu (1871-1954), toate constituie probe ale asumarii ascendentei sale, impe-rial-bizantine, de catre cultura roma-neasca interbelica.

inrudita cu aceasta atitudine este si reconsiderarea Ortodoxiei, privita nu numai ca leagan al spiritualitatii romanesti, ci si ca sursa actuala, vie, de innoire a trairilor superioare. Miscarea de idei gravitand in jurul revistei "Gandirea", indisociabila de numele si personalitatea lui Nichifor Crainic, constituie esantionul gel mai la indemana pentru ilustrarea "ortodoxismului" din cultura romaneasca interbelica.

Totusi, el nu a fost si unicul cautator de resurse spirituale in traditia ortodoxa. Este cunoscut faptul ca, la randul sau, Nae lonescu, profesor de logica si filosofie cu mare audienta in randul tinerilor studiosi din epoca, dar adesea contestat de Crainic, manifesta o atractie aparte fata de scrierile patristice, citandu-l mai ales pe Origene.

O alta forma de cautare a valorilor originare ale culturii romane este detectabila in interesul pentru etnografie si folclor. in aceste domenii perioada interbelica a adus contributii dintre cele mai insemnate. Receptiv la noutatea tehnica a "fonogramei" (posibilitate de inregistrare si redare a sunetelor), George Breazul (1887-1961) pune bazele

"Arhivei fonogramice", nucleu al primei fonoteci cu specific de folclor din Romania, la a .carei imbogatire va contribui, decisiv, compozitorul si folcloristul Constantin Brailoiu (1893-1958). CompoAZzitorul maghiar Bala Bartok (1881-1945) activeaza si el, concomitent, ca unul dintre cei mai pasionati culegatori ai folclorului romanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.