Viziunea culturala romaneasca - III

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Un alt proces care se intensifica in aceasta epoca six stransa legatura cu fenomenul prezentat anterior este acela de acu/turatie. Prin acest termen se defineste "complexul fenomenelor rezultate din contactul direct si durabil intre grupuri sociale avand culturi diferite" si "schimbarile ce au loc, in planul culturii, in grupurile respective". intr-adevar, daca sistematica includere a mediilor tar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziunea culturala romaneasca - III

Un alt proces care se intensifica in aceasta epoca six stransa legatura cu fenomenul prezentat anterior este acela de acu/turatie. Prin acest termen se defineste "complexul fenomenelor rezultate din contactul direct si durabil intre grupuri sociale avand culturi diferite" si "schimbarile ce au loc, in planul culturii, in grupurile respective". intr-adevar, daca sistematica includere a mediilor taranesti in viata culturala constituie in principiu un factor de progres social, nu se poate nega faptul ca acelasi proces reprezinta un inceput de instrainare fata de valorile culturii traditionale taranesti.

Intuind procesul de accelerata disolutie la care era supusa traditia in contact cu civilizatia moderna, oamenii de cultura si-au facut un obiectiv din studierea si salvarea elementelor acestei culturi traditionale. Aceasta preoAZcupare, pornita dintr-un sentiment de responsabilitate fata de o mostenire culturala straveche si amenintata cu disparitia, a produs doua rezultate princiAZpale si, in cele din urma, total diferite. Primul a fost organizarea unor studii sistematice de sociologie si etnografie, cea mai palpabila realizare a lor fiind aparitia Muzeului Satului din Bucuresti, al doilea rezultat,

independent de cel dintai, este reprezentat de aparitia unor societati pentru cultivarea artei nationale, unde bunele intentii nu erau totdeauna dublate de discernamantul si competenta necesare unui astfel de scop; de aici a luat amploare o adevarata moda, deja prefigurata in perioada precedenta, care facea o regula din purtarea costumului popular in diverse ocazii festive. Prin supralicitare, aceasta moda a generat, cum era si firesc, efecte contrare celor preconizate: ea a dus la banalizarea si vulgarizarea unor autentice valori etno-culturafe.

Principalele institutii de cultura. O scurta enumerare a principalelor institutii de cultura, miscari si initiative culturale se impune pentru conturarea cadrului in care s-a desfasurat aceasta componenta a istoriei romanesti in perioada cuprinsa intre 1918-1948.
invatamantul a cunoscut nu numai o dezvoltare, ci si o diversificare. in reteaua invatamantului de stat, dar si particular, se inmultesc specializarile din scolile profesionale, la amploare reteaua scolilor normale (pedagogice) si scolilor de arte si meserii. Liceele, avand de regula sectii reale si moderne (umaniste),

reprezinta o garantie de seriozitate si calitate; diploma de bacalaureat, obtinuta in urma unui dificil' examen sustinut la principalele materii de cultura generala, garanta pentru temeinicia studiilor. Probleme deosebite se ridica pentru organizarea invatamantului din provinciile unite in 1918, unde se pornea de la o alta experienta anterioara. Reteaua de invatamant superior se extinde prin infiintarea universitatilor romanesti din Cluj si Cernauti, a Institutului Teologic din Chisinau. Pentru buna pregatire a armatei romane ia fiinta o retea de licee militare si scoli de ofiteri.

O importanta crestere o cunoaste invatamantul primar, principalul agent in lupta cu flagelul analfabetismului. Este semnificativ faptul ca in intervalul cuprins intre 1920-1939 numarul celor implicati in aceasta forma de invatamant (profesori si elevi) creste de patru ori. in mediul rural, invatatorii continua sa fie principalul element culturalizator nu numai pentru copii, ci si pentru adulti. impreuna cu preotii si cu notarii, ei formeaza intelectualitatea sateasca. Tot legat de invatamantul romanesc interbelic, se cuvine amintita traditia concursurilor scolare, organizate de "Tinerimea Romana", traditie cu radacini in perioada istorica precedenta si avand ca scop depistarea si stimularea celor mai dotati dintre elevii de liceu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.