Viziune strategica asupra geopoliticii

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 7.42

nivel: Facultate

Acest nivel de analiză al relațiilor internaționale este extrem de important și el nu trebuie subestimat în nici o privință. Cele mai multe conflicte sau stări de tensiune decurg, adesea, din creșterea decalajelor de presiune la granița dintre state, care stimulează poftele de agresiune ale statului avantajat de noua situație. Nu vom căpăta o înțelegere adecvată a dinamicii relațiilor dintre stat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viziune strategica asupra geopoliticii

Acest nivel de analiză al relațiilor internaționale este extrem de important și el nu trebuie subestimat în nici o privință. Cele mai multe conflicte sau stări de tensiune decurg, adesea, din creșterea decalajelor de presiune la granița dintre state, care stimulează poftele de agresiune ale statului avantajat de noua situație. Nu vom căpăta o înțelegere adecvată a dinamicii relațiilor dintre state dacă ne vom lipsi de această analiză.

Dacă este să facem o obiecție, ea nu privește importanța problemei, ci faptul că este oarecum unilateral formulată. Ca să studiezi jocul politic dintre state și presiunile dintre acestea, este, mai întâi, nevoie să existe, în prealabil, o vedere aplicată asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul respectivelor state. “Presiunea” și “jocul politic” au un numitor comun: starea internă a statelor respective. Altminteri nu prea există șanse să înțelegem “jocul”, mai mult dacă nu ar exista prefaceri în situația internă a statelor, s-ar anula chiar și ideea de joc, pentru că acesta nu ar mai fi alimentat decât de datele geografice care sunt fixe.

Ne spune acest lucru și Kjellen: “Obiectul politicii este Statul…Statele sunt acei actori ai istoriei pe care îi numim Anglia, Germania etc. Ele ni se înfățișează ca realități obiective și pline de viață. Aceste realități supraindividuale, care pot fi percepute empiric, ne preocupă aici. Sunt ființele pe care le percepem în perspectivă ca patrie. Monografia mea despre Suedia reprezintă o tentativă de a vădi și de a descrie științific o singură patrie cu tot ce cuprinde. În perspectiva acestui punct de vedere, politica este știința despre patria proprie și despre cea a altora” (“Grundriss…”, în I. Conea, “Geopolitica. O știință nouă”, vol. “Geopolitica”, pag. 9). Iar geopolitica este un capitol al politicii.

2. În al doilea rând, I. Conea definește geopolitica, într-un sens mai cuprinzător, drept “știința mediului politic planetar”. “Geopolitica apare ca știința atmosferei sau a stării politice planetare. Ea trebuie să ne prezinte și să ne explice harta politică. Această hartă – înțelegerea și prezentarea ei – formează sau ar trebui să formeze obiectul ei” (I. Conea, “Geopolitica. O știință nouă”, Extras, pag.31).
Pe această hartă putem identifica puncte și regiuni de “maximum” și puncte și regiuni de “minimum”.

Primele interesează cu deosebire geopolitica, întrucât ele sunt zone “de fricțiune sau de convergență a intereselor și disputelor”, individualități geografice formate din acele regiuni răspândite pe suprafața planetei cum ar fi Marea Roșie, Marea Mediterană, Oceanul Pacific etc. De aceea, “geopolitica are drept obiect mai degrabă problemele politice și economice pe care le pun regiunile și marile individualități ale planetei și nu atât problemele politice și economice, care să privească un singur stat; ea analizează, așadar, regiunile naturale care la un moment dat pun probleme de politică și economie mondială” (Idem, pag. 33).

Este evident că Ion Conea definește geopolitica tot din perspectivă geografică. De altfel el o spune explicit: “acest mediu politic trebuie urmărit și definit pe temei geografic” (idem, pag. 80). De fapt, autorul îmbrățișează cu preponderență o viziune strategică asupra geopoliticii, așa cum întâlnim cu deosebire la școala anglo - saxonă privitoare la această disciplină. Important în devenirea hărții politice a lumii este să urmărim punctele ei de “maxim”, zonele strategice unde se întâlnesc și intră în dispută interesele țărilor din zonă sau ale marilor puteri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.