Vizita - apartenenta la gen

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.24

nivel: Gimnaziu

I. Ion Luca Caragiale a ramas pana azi unul dintre cei mai importanti dramaturgi din literature romana, dar numele sau este legat si de inegalabilele “Momente si schite”, care prezinta la modul comic intamplari la care participa personaje representative din societatea de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
II. Schita este o opera epica in proza, de scurta intindere, in cre se n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vizita - apartenenta la gen

I. Ion Luca Caragiale a ramas pana azi unul dintre cei mai importanti dramaturgi din literature romana, dar numele sau este legat si de inegalabilele “Momente si schite”, care prezinta la modul comic intamplari la care participa personaje representative din societatea de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
II. Schita este o opera epica in proza, de scurta intindere, in cre se nareaza o intamplare semnificativa din viata unor personaje, desfasurata intr-un interval de timp si spatiu restrans. Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. In aceasta schita naratorul este si personaj, participarea directa la actiune justificand nararea la persoana I.
Schita “Vizita” infatiseaza intamplari care evidentiaza tema carentelor educative din familia mic burgheza contemporana autorului.
Titlul prefigureaza imprejurarea in care naratorul constata si se confrunta cu efectele unei educatii defectuoase, caracterul general al intamplarii facand din Ionel reprezentantul unui segment important al societatii , a carui caracteristica morala o reprezinta sfidarea bunului simt si ignoranta.
Fapt intalnit si in alte opere ale lui Caragiale, firul epic – structurat pe momentele subiectului – debuteaza cu intriga, care consta in motivarea vizitei cu ocazia zilei onomastice a fiului doamnei Maria Popescu.

In expozitie autorul il prezinta pe Ionel, un copil de “vreo opt anisori” imbracat in uniforma de rosiori, caruia ii face mare placere mingea primita in dar. Se remarca aici ironia fina a autorului prin opunerea celor doua obiecte: mingea, specifica varstei copilului, si uniforma de rosiori, care ar trebui sa impuna respect si responsabilitate.

In lipsa altei preocupari , baiatul se inchipuie in mijlocul unei sarje de cavalerie folosind o trambita si o toba al caror zgomot intrerupe bunul mers al discutiei celor doi interlocutori. Observatia mamei si interventia musafirului asupra jocului prea zgomotos il face pe baiat sa schimbe tactica, trecand la atacul cu sabia asupra tuturor celor din jur . “Jupaneasa cea ragusita” cade victima acestui atac si este salvata in ultimul moment da mama ,care plateste interventia sa cu o lovitura sub ochiul drept. Si aceasta mostra de de “buna” crestere se incheie cu un sarut din partea mamei prea permissive.

Scenelor in care Ionel exagereaza Portia de dulceata, fumeaza, bate mingea si varsa cafeaua musafirului , le urmeaza punctual culminant in care Ionel lesina.
Deznodamantul schitei include plecarea musafirului si surpriza de a constata ca sosonii ii sunt plini de dulceata din cheseaua pe care copilul o golise in timpul vizitei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.