Vitoria Lipan - caracterizarea personajului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.96

nivel: Gimnaziu

Vitoria se dovedește un spirit polițienesc, un adevarat Hamlet feminin cum o numea George Călinescu.Mergând pe urmele soțului ei, în tovărășia fiului, soția cercetează din han în han, din sat în sat întrebând și reconstituind amintirea soțului ei.Imaginea lui Nechifor este similară cu a păstirului mioritic:„la mustața aceea neagră și la aceia cu sprâncene aplecate și la toată înfățișarea lui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitoria Lipan - caracterizarea personajului

Vitoria se dovedește un spirit polițienesc, un adevarat Hamlet feminin cum o numea George Călinescu.Mergând pe urmele soțului ei, în tovărășia fiului, soția cercetează din han în han, din sat în sat întrebând și reconstituind amintirea soțului ei.Imaginea lui Nechifor este similară cu a păstirului mioritic:„la mustața aceea neagră și la aceia cu sprâncene aplecate și la toată înfățișarea lui îndesată, Vitoria se uita ascuțit și cu îndârjire.

Așa-i fusese de drag în tinerețe Lipan și așa îi era de drag și acum cand aveau copiii mari cât dânșii.”.La Dorna Vitoria află că Nechifor cumpărase întradevar oile, dar că vânduse o parte din ele la alți doi oieri:Ilie Cuțui și Calistrat Bogza, în compania cărora își continuase drumul.

Perseverența femeii este remarcabilă.Ea se ghideză după semenle cerului ca și după vise.Un moment semnificativ în roman este descoperirea, cu ajutorul câinelui, a osemintelor lui Nechifor Lipan în râpa de la Crucea Talienilor.Vitoria săvârșește primele gesturi de înrijire pentru soțul său acoperindu-l cu o plocadă și jelindu-l.

Strigându-l pe numele său adevărat, eroina își exprimă dragostea pentru cel dispărut.Tot Vitoria este cea care descoperă căavea căpățâna spartă de baltag.Pentru ea se confirmă faptul că moartea soțului ei a survenit în mod violent.Îi venea obligația morală de a descoperi și pedepsi pe criminal.Remarcăm faptul că Vitoria, deși era creștină convinsă, crede și aplică legea torionului.

O scenă remarcabilă est aceea a demascării vinovaților.Personajul se dovedește a fi un caracter disimulat.Ea relatează celor adunați la parastasul soțului ei cursul întâmplărilor legate de uciderea soțului ei.Reacțiile celor din jur sunt diferite.Oamenii nu înțeleg inițial de ce munteanca aduce indirec acuzații pe care nu le putea demostra.Ceea ce urmărește Vitoria este să întindă la maxim răbdarea și stăpânirea de sine a criminalului, femeia încredinmțându-i o serie de întrebări pline de viclenie:”Dumneata, domnule Calistrat, mi se pare că nu prea mănânci ... atunci nu prea bei ... se cuvine să bei pentru un prieten .. văd că ai baltag”.

Tensiunea se acumulează treptat între cei doi protagoniști ai scenei îână când Vitoria afirmă că pe baltagul lui Calistrat e scris cu sângele soțului ei.Iată astfel, semnalul răzbunării.Gheorghiță îl va lovi simbolic cu muchia baltagului în frunte, dar sfârșitul îi survine în urma rănii provocate de câine.Pe patul morții asasinul va mărturisi, manifestându-și odată în plus uimirea față de perspicacitatea femeii.

Odată săvârșit acest gest, Vitoria se întoarce la preocuparile de zi cu zi, caracterul ei intransigent se evidențiază atât în refuzul de a acorda dezlegarea cerută de criminal cât și atitudinea rece față de Minodora îndrăgostită de feciorul dăscăliței lui Topor. Vitoria este un personaj complex în acest roman.În creionarea portretului său, autorul folosește atât mijloace de caracterizare directă cât și indirectă.Fire superstițioasă, respectând tradiția și obiceiurile, ambițioasă, pusă în mișcarer de dragostea puternică care o leagă de soțul ei, Vitoria rămâne o figură remarcabilă în literatura română.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.