Vitoria Lipan - caracterizare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.06

nivel: Gimnaziu

Comportamentul Vitoriei este dirijat de înțelepciune, inteligență și luciditate. Nu pleacă la drum până nu dă sfaturi gospodărești argatului, trimite zestrea Minodorei la mânăstire și își lasă și fata acolo. Fiind o femeie credincioasă, se mărturisește preotului, ține post și se împărtășește, sfințește baltagul pentru Gheorghiță, duce la biserică daruri, se închină și se roagă la icoana Sfintei An[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitoria Lipan - caracterizare

Comportamentul Vitoriei este dirijat de înțelepciune, inteligență și luciditate. Nu pleacă la drum până nu dă sfaturi gospodărești argatului, trimite zestrea Minodorei la mânăstire și își lasă și fata acolo. Fiind o femeie credincioasă, se mărturisește preotului, ține post și se împărtășește, sfințește baltagul pentru Gheorghiță, duce la biserică daruri, se închină și se roagă la icoana Sfintei Ana.

Proiectată în realitatea monografică și mitică a romanului, Vitoria este păstrătoarea datinilor moștenite „din vremea lui Burebista”. În popasurile de la Borca și Cruci, unde întâlnește un botez și o nuntă, respectă ceremoniile la care asistă. Organizarea privileghiului, a înmormântării și a praznicului este pentru eroină o datorie creștină.

Peste toate acestea însă, efortul Vitoriei de a restabili adevărul și ordinea lucrurilor în legătură cu moartea soțului ei o înalță la proporții baladești. În comportamentul femeii se cuprinde o întreagă filozofie de viață, un echilibru în toate. Ea închipuie în roman pe măicuța bătrână din balada „Miorița”, atunci când întreabă despre cine a văzut un om „cu un cal negru țintat în frunte și cu căciulă brumărie”.
În momentul găsirii câinelui la Sabasa,naratorul surprinde reacțiile femeii, care dezvăluie sufletul zbuciumat: „Femeia avea în ea o sfârșeală bolnavă și-n același timp, o bucurie, găsind în animal o parte din ființa celui prăpădit”. Ca un adevărat regizor, Vitoria conduce demersurile pentru descoperirea aevărului și construiește scena demascării vinovatului. Prin vorbe aluzive, de față cu toți mesenii îi provoacă pe vinovați să se demaște, împlinind astfel, o dreaptă judecată. Datoria față de Nechifor fusese „împlinită cu muchea baltagului”, prin feciorul ei, Gheorghiță.

Ca mamă, Vitoria este aceeași femeie energică și exigentă. Pe Gheorghiță „îl ocrotea și-l apăra de câte ori în ochii lui Lipan erau nouri de vreme rea”. Cu Minoroda era mai exigentă, spunându-i „îți arăt eu coc, valț și bluză! Nici eu nici bunică-ta n-a știut de acestea”. După momentul praznicului, viața își reia cursul firesc. Vitoria Lipan rămâne un personaj reprezentativ pentru spiritualitatea țărănească străveche, un model pentru adevăr și tradiție.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.