Vitaminele si mineralele

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Liceu

Vitaminele patrund in organism prin alimentatie, dar sunt utilizate abia la incheierea procesului de digestie. Functia lor este asemenea unor substante catalizatoare care asigura desfasurarea corecta a proceselor metabolismului. Ele au rol in dezvoltarea celulara, au rolul de antioxidanti, contribuie la producerea gobulelor in sunge, a hormonilor si a substantelor chimice care trasmit influxul ner[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitaminele si mineralele

Vitaminele patrund in organism prin alimentatie, dar sunt utilizate abia la incheierea procesului de digestie. Functia lor este asemenea unor substante catalizatoare care asigura desfasurarea corecta a proceselor metabolismului. Ele au rol in dezvoltarea celulara, au rolul de antioxidanti, contribuie la producerea gobulelor in sunge, a hormonilor si a substantelor chimice care trasmit influxul nervos. Vitaminele nu produc direct energie, dar sunt indispensabile proceselor de producere a energiei.

Organismul nostru nu poate produce singur vitaminele, ceea ce face cu atata mai necesar aportul lor prin alimentatie si suplimente. Administrarea insuficienta cu vitamine poate determina pe termen scurt scaderea energiei, iar pe termen lung anemie si diverse boli.
Vitaminele se impart in doua categorii. In prima categorei se gasesc vitaminele solubile in grasimi (liposolubile) A, D, E si K. Vitaminele liposolubile pot fi stocate de organism. In cea de-a doua categorie se gasesc vitaminele solubile in apa (hidrosolubile): vitaminele B1, B2, B5, B6, B9, B8, B12 si vitamina C.

In alimente pot aparea si provitamine, cum ar fi de exemplu, beta-carotina ca element al vitaminei A, care este tot o vitamina hidrosolubila. Vitaminele hidrosolubile trebuie aduse permanet in organinism, deoarece organismul nu le stocheaza, ci elimina orice exces de vitamine la 2-3 ore de la administrare. De aceea se recomanda sa se ia suplimente de vitamine cu eliberare lenta in timp, care vor asigura pe tot parcursul zilei dozele necesare. Vitamina A si provitamina A (beta-carotenul)

Vitamina A este o vitamina liposolubila. Se gaseste in alimente de origine animla sub o forma numita retinol, care poate fi utilizata direct de oganism. Se gaseste si in vegetale. Anumite plante numite carotenoidele, au proprietatea de a da nastere in organism vitaminei A. Carotenoidele, surse ale vitaminei A, sunt denumite provitamina A. Cel mai cunoscut "generator" de vitamina A si cel mai eficace transformat de organinism este beta-carotenul.

Functii - intretine vederea, protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi, ajuta la formarea oaselor, contribuie la intretinerea sanatatii pielii si mucoaselor si in lupta organismului impotriva infectiilor. Surse naturale - beta-carotenul si ale carotenoide provitamina A: rosii, varza, morcovi, legume verzi (spanac, conopida, frunze de salata), caise, dovleac, pepene galben, mango. Vitamina A: ficat, untura de peste, oua, produse lactate. Doze recomandate - 900-1400 ig sau ER. Precautii - fara toxicitate. In cantitati foarte mari luata poate determina coloratia portocalie a pielii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.