Vitaminele hidrosolubile

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.55

nivel: Facultate

Acidul pantotenic (B5)-participa la formarea anumitor hormone.Se gaseste in majoritatea alimentelor,cele mai bogate fiind:drojdia de bere,carnea,ouale,produsele lactate, legumele uscate si pestele.Este un ulei galben-vascos,solubil in apa,da prin hidroliza acida beta-alanina si un acid dihidroxilat care poate fi privit drept un derivate al acidului butilic. Este absorbita la nivelul intestinului,d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitaminele hidrosolubile

Acidul pantotenic (B5)-participa la formarea anumitor hormone.Se gaseste in majoritatea alimentelor,cele mai bogate fiind:drojdia de bere,carnea,ouale,produsele lactate, legumele uscate si pestele.Este un ulei galben-vascos,solubil in apa,da prin hidroliza acida beta-alanina si un acid dihidroxilat care poate fi privit drept un derivate al acidului butilic. Este absorbita la nivelul intestinului,de unde,pe cale sanaguina,ajunge in tesuturi sub forma de coenzima A.

Vitamina B6(piridoxina,adermina)-factor de nutritive cu actiune vitaminica,care are o serie de functii importante in unele procese metabolice;este necesara cresterii microorganismelor.

Proprietati fizico-chimice-baza cristalizata incolora,gust amar,solubila in apa ,alcool , acetone,relative stabile atat in stare solida cat si in solutie,sensibila la lumina. Sursele vitaminei B6-se gaseste in ambele regnuri sub forma libera,in combinative cu fosfat sau cu fosfat si proteine:ficat,rinichi,inima,splina,creier,pancreas,lapte,grau,porumb, sfecla,varza,spanac,fructe,drojdia de bere.

Rolul fiziologic al vitaminei B6-are o sarcina importanta,deoarece intra in constitutia unui numar apreciabil de enzyme cu functii oxidoreducatoare,intervenind astfel in metabolismul proteinelor,a lipidelor si indirect a glucidelor.Intervine in formarea adrenalinei. Are o atributie importanta in reglarea activitatii nervoase.

Vitamina B9(acid folic,acid pteroilglutamic)-in alimente,acidul folic se gaseste sub forma conjugate cu acidul glutamic,din care se elibereaza datorita unei enzime existente in organism. Proprietati-substanta solida,cristalina de culoare galben-portocalie,putin solubila in apa,mai usor solubila in solutii alcoolice diluate,incalzita la 200˚ C se descompune fara a se topi.
Surse-spanac,lamai,banana,ficat,rinichi,oua,fasole,soia,drojdie de bere si unele bacteria.

Rolul fiziologic-stimuleaza formarea globulelor rosii si albe,are atributie importanta in sinteza acizilor nucleic,a proteinelor precum si in cresterea si reproducerea celulara, participa la formarea acidului clorhidric in stomac si prin aceasta se stimuleaza pofta de mancare.Lipsa acestei vitamine provoaca aparitia unei anemii cu hematii imature,de dimensiuni mari.

Vitamina H’ a vietii bacteriilor(acid p-aminobenzoic-APAB)-unul dintre cei mai noi membrii ai familiei B complex.poate fi subtilizata de organismul uman,contribuie la formarea acidului folic,este un factor important in utilizarea proteinelor,are deosebite calitati de protective impotriva razelor solare.

Surse-ficat,drojdie de bere,rinichi,cereal integrale,orez,tarate,germeni de grau si melasa.
Simptomele care indica un exces de p-aminobenzoic sunt greata si varsaturile.

Vitamina B12(corinoida,cobalamina,cianocobalamina)
Proprietati-substanta solida,cristalina,constituita din ace rosii rubinii,stabile pana la cca 300˚ C,solubia in apa,stabile in aer si in solutii neuter sau usor acide. Surse-ficat,rinichi,splina,muschi,peste,oua,lapte.produsele de origine vegetala sunt lipsite de aceasta vitamina.

Rolul fiziologic-nu este complex cunoscut.Are actiune anabolica in metabolismul proteinelor si al lipidelor de unde rezulta rolul important pe care il are in desfasurarea mecanismului de crestere si inmultire a celulelor.Este contraindicaya in boli precanceroase sau anceroase,deoarece stimuleaza cresterea tumorilor.

Vitamina B15(acid pangamic)-solubila in apa,nu este considerate de fapt o vitamina in sensul strict al cuvantului,deoarece nu s-a demonstart rolul ei indispensabil in procesul de nutritive.Este un antioxidant ceea ce face ca actiunea sa fie asemanatoare cu a vitaminei E.

Surse-drojdia de bere,orez brun integral,seminte de dovleac,seminte de susan. Efectele carentei vitaminei B15-disfunctii nervoase si glandular,boli de inima, insuficienta oxigenare a tesuturilor.

Vitamina B17(amigdalina,letril)-una dintre cele mai controversate “vitamine” ale acestui deceniu.Din punct de vedere chimic este o combinative a doua molecule de glucoza numite amigdalina.Este una dintre vitaminele B care nu se gaseste in drojdia de bere.Comercial,se prapara din samburi de caise.

Desi a fost folosita pentru combaterea cancerului,studiile sponsorizate de Institutul National al Cancerului,nu au putut pune in evident proprietatile terapeutice ale amigdalinei in tratarea acestei boli.

Vitamina C
Mai este cunoscuta sub numele de vitamina antiscorbutica sau acid ascorbic-cea mai sensibila vitamina la fierbere(scade cu mai mult de 50% in legumele fierte in apa) Proprietati fizico-chimice-prezinta spectru de absorbtie in ultraviolet,este optic active,din punct de vedere chimic este o substanta reducatoare..Oxidarea lui are loc usor,mai ales in mediul alcalin sau prin ridicarea temperaturii.In mediul reducator acidul dihidroascorbic fixeaza 2 atomi de hydrogen,cate unul la fiecare grup cetonic si reface acidul ascorbic in forma dienolica.Este usor distrusa de caldura si substantele alkaline.

Reprezinta cel mai puternic agent reducator din tesuturi.Cresterea metabolizarii vitaminei C produce sporirea oxalatului si a uratilor din urina.Are character slab acid datorita celor doua grupari enolice vecine din molecula. Sursele vitaminei C-una dintre cele mai raspandite vitamine din regnul vegetal.sursele cele mai bogate sunt legumele:ardeiul gras,hreanul,salata verde,spanac,conopida,varza alba, tomate,prajul;si fructele:macese,coacaze negre,fragi,portocale,lamai,zmeura,piersici,visine, affine,mere,catina.

Rolul fiziologic-atributie importanta in procesele de oxidoreducere celulara si tisulara, este un donator de hidrogen.Mareste rezistenta endoteliului capilar,impiedicand hemoragiile, mareste rezistenta organismului fata de infectii,favorizand elaborarea de gama-globule de catre sistemul reticulo-histio-citar.Refleaza formarea si mentinerea substantelor intercelulare a colagenului si a dentine.Cicatrizarea plagilor se face mai repede in prezenta acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.