Vitaminele

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Liceu

In Hipervitaminoza apar tulburari functionale - stare de intoxicatie: tulburari de apetit, diaree, constipatie, cefalee, prurit, dureri articulare. Provoaca tulburari trofice asemanatoare cu hipovitaminoza - friabilitatea foliculului pilos, femeile nasc copii cu malformatii, osteoclazie.

Hipervitaminoza A apare cand se consuma cantitati excesive de vit A, se acumuleaza in organism. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitaminele

In Hipervitaminoza apar tulburari functionale - stare de intoxicatie: tulburari de apetit, diaree, constipatie, cefalee, prurit, dureri articulare. Provoaca tulburari trofice asemanatoare cu hipovitaminoza - friabilitatea foliculului pilos, femeile nasc copii cu malformatii, osteoclazie.

Hipervitaminoza A apare cand se consuma cantitati excesive de vit A, se acumuleaza in organism. Se intampla in consumul de polivitamine, o capsula avand 50.000 UI adica de 10x mai mare decat nevoia zilnica.
2. Vitamina D (vitamina antirahitica).Tipuri active biologic:
- vit. D2 (ergocalciferol) - (in ciuperci, mucegaiuri) - produsa prin iradiea cu ultraviolete a ergosterolului.

- vit. D3 (colecalciferol) - provenita prin iradierea 7-dehidrocolesterolului la nivelul pielii. Este utila organismului, mai potrivita decat vit D2. prin hidrolizari suplimentare in pozitia 1 si 25 rezulta calcitriolul (forma mult mai activa)
Hidroxilarea 25 hidroxicolecalciferolului la nivelul rinichiului e controlata de parathormon.

Nevoia de vit D a copilului este de 400-800 UI/zi. Copilul are nevoi speciale de vitamina D. carenta determina rahitism:
Este foarte raspandita in produsele cerealiere, care reprezinta sursa principala (zona corticala si embrionul). Carnea de porc este foarte bogata, iar cea de peste este lipsita de B1 (are o tiaminaza).
- sub forma fosforilata intra in reactii enzimatice ce participa la metabolizarea glucidelor in CO2, H2O si energie. In carenta de vit B1 creste concentratia de acid lactic si piruvic provocand acidoze.

- carenta de vit B1 determina Beri-Beri care poate fi de tip oriental (data de consumul de orez) si de tip occidental care consta intr-un dezechilibru tiaminoglucidic (scade B1, cresc glucidele) datorita consumului crescut de paine alba, consumului unor produse zaharoase rafinate cu continut foarte scazut in vitamina B1 si produse alcoolice distilate (nu bere). Acoolul are nevoie de vit B1 pentru a se oxida si in lipsa ei se acumuleaza a piruvic. Alcoolici fac polinevrita etilica care cedeaza la administrarea de tiamina.

Forme de manifestare:Boala Beri-Beri de tip uscat: este o suferinta a SN, care nu are un metabolism glucidic corespunzator, si e afectat de acidoza. Manifestari: tulburari de comportament, agitat, depresiv, scade capacitatea de invatare, memorare. Apar parestezii si hiperestezii.Boala Beri-Beri de tip umed: suferinta cardiaca pentru ca muschiul este foarte solicitat.

Apar tulburari de ritm, scaderea tensiunii arteriale cu scaderea tensiunii diastolice si cresterea diferentei, fenomene de IC, tulburari EKG, edeme.Sindrom digestiv: anorexie de protectie fata de dulciuri, aclorhidrie, hipoclorhidrie, constipatie, intarzierea evacuarii gastrice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.