Vitamine

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima vitamina a fost descoperita de Funk (1911), care a izolat din taratele de orez o substanta capabila sa vindece boala beri-beri (vitamina B1), pe care a numit-o vitamina (amina vitala).
Vitaminele sunt raspandite in forme direct asimilabile in: frunze, fructe, seminte (mai ales in stare de germinare), polen, drojdie de bere, oua, carne, lapte; alte vitamine se gasesc in compusi chimici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitamine

Prima vitamina a fost descoperita de Funk (1911), care a izolat din taratele de orez o substanta capabila sa vindece boala beri-beri (vitamina B1), pe care a numit-o vitamina (amina vitala).
Vitaminele sunt raspandite in forme direct asimilabile in: frunze, fructe, seminte (mai ales in stare de germinare), polen, drojdie de bere, oua, carne, lapte; alte vitamine se gasesc in compusi chimici cu structura premergatoare vitaminelor (provitamine) care actioneaza ca vitamine numai in urma unor transformari chimice.
De exemplu, vitaminele A rezulta din provitaminele caroteni, vitamina D2 din provitamina ergosterol.

Se cunosc si compusi naturali, care fara sa fie vitamine, manifesta actiune similara lor, si poarta numele de substante vitagene, cum ar fi: diferiti aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, colina, betaina etc.).
Pe de alta parte sunt cunoscuti si analogi structurali ai vitaminelor, dar cu actiune antagonica, care anihileaza total sau partial actiunea vitaminelor, substante denumite antivitamine.
Vitaminele sunt substante organice care se gasesc in cantitati mici in alimente si sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismelor.

Vitaminele sunt biosintetizate preponderent de organismele vegetale si numai in mica masura si de cele animale, care preiau vitaminele din hrana, fie in stare libera, fie sub forma de provitamine.
Lipsa (carenta) sau insuficienta vitaminelor in organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli carentiale cunoscute sub numele de hipovitaminoze sau avitaminoze.
Hipervitaminoza este mai rara si se instaleaza doar in cazul unei dozari necorespunzatoare a vitaminelor (mai ales a celor liposolubile), in vitaminoterapie.

Sub aspect chimic, vitaminele sunt substante micromoleculare cu structura chimica foarte heterogena. Ca element comun se poate semnala prezenta unor grupari functionale esterificabile in molecula lor. In prezent, se poate sintetiza majoritatea vitaminelor cunoscute, care se utilizeaza in medicina ca factori profilactici si curativi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.