Vitamine

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Vitamina B1 (tiamina) ajuta la arderea glucidelor si proteinelor, la normalizarea functiei sistemului nervos, participa la procesul de crestere. Scaderea nivelului de tiamina in organism provoaca insomnie, iritabilitate, dureri si parestezii in membre, reducerea capacitatii de munca fizica si intelectuala. Aceste modificari patologice apar mai des daca se consuma o cantitate mare de glucide fara s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitamine

Vitamina B1 (tiamina) ajuta la arderea glucidelor si proteinelor, la normalizarea functiei sistemului nervos, participa la procesul de crestere. Scaderea nivelului de tiamina in organism provoaca insomnie, iritabilitate, dureri si parestezii in membre, reducerea capacitatii de munca fizica si intelectuala. Aceste modificari patologice apar mai des daca se consuma o cantitate mare de glucide fara sporirea corespunzatoare a aportului de tiamina. Avitaminoza B1 poate provoca boala Aİberi-beri>> cu paralizia membrelor inferioare, tulburari ale cordului.

Vitamina B1 in doze mari (in conditii experimentale) conditioneaza dereglari ale functiei rinichilor, provocand anurie, contribuie la micsorarea masei corpului, la steatoza hepatica, insomnie. Sunt bogate in tiamina painea neagra, crupele de hrisca, ovaz, fasolea, mazarea, soia, ficatul, carnea de porc, drojdiile alimentare si de bere, nucile, taratele.Vitamina B2 (riboflavina) participa la respiratia celulara, metabolismul proteic, mareste rezistenta organismului catre substantele toxice si microbiene. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale limbii, zabalute, conjunctivita, fotofobie, lacrimare, caderea parului,

dereglari de hemopoieza si sinteza a hemoglobinei, micsoreaza continutul de glicogen in ficat si rezistenta organismului fata de infectii, retine cresterea organismului. Riboflavina se afla in drojdiile de bere si alimentare, ficat, carne, albus de ou, peste, nuci, soia, rosii, conopida.Vitamina B6 (piridoxina) intervine in metabolismul aminoacizilor, hemoglobinei, favorizeaza cresterea, functionarea celulelor nervoase, participa in sinteza ureei, serotoninei, histaminei, in transformarea triptofanului in vitamina PP, impiedica depunerea colesterolului in peretii arterelor.

Lipsa vitaminei B6 se manifesta prin anemie, acumularea fierului liber in serul sanguin, in ficat, splina cu aparitia hemosiderozei, provoaca scaderea rezistentei la infectii s.a. Piridoxina se gaseste in drojdiile de bere si alimentare, in galbenusul de ou, in ficat, carne, peste, leguminoase, tarate de cereale, in varza, spanac.
Vitamina B12 (ciancobalamina) intervine in sinteza hemoglobinei, indeplineste rolul de protector al celulei hepatice cu actiune lipotropa, mareste rezerva de glicogen din ficat, stimuleaza procesul de crestere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.