Vitamina B9, o vitamina fundamentala, mai ales pentru gravide

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

Carenta de acid folic poate antrena anemia si poate conduce la anorexie sau depresie. In cazul femeilor gravide, rolul lui este primordial, mai ales in primele saptamini, deoarece carenta de acid folic atrage dupa sine riscuri in formarea sistemului nervos al fatului (spina bifida). O alimentatie variata, atit inainte de sarcina, cit si in timpul ei, permite, in mod normal, limitarea carentelor de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vitamina B9, o vitamina fundamentala, mai ales pentru gravide

Carenta de acid folic poate antrena anemia si poate conduce la anorexie sau depresie. In cazul femeilor gravide, rolul lui este primordial, mai ales in primele saptamini, deoarece carenta de acid folic atrage dupa sine riscuri in formarea sistemului nervos al fatului (spina bifida). O alimentatie variata, atit inainte de sarcina, cit si in timpul ei, permite, in mod normal, limitarea carentelor de vitamina B9.
Aportul zilnic de acid folic este de 300 mcg in cazul adolescentilor si adultilor si de 500 mcg in cazul femeilor gravide.

Acidul folic, la fel ca multe alte vitamine, este foarte sensibil la caldura, putind fi distrus prin fierbere (in acest caz, pierderea de folati poate fi de 50 la suta).
Alcoolicii si cei ce nu consuma legume si fructe au carenta
Carenta de acid folic este frecventa la persoanele care maninca putine legume si fructe sau la alcoolici. In cazul acestora din urma, regimul alimentar este adesea insuficient, iar alcoolul interfereaza cu metabolismul vitaminelor, ceea ce duce la scaderea cantitatii de acid folic.

Sintetizeaza proteinele
Vitamina B9 participa la sinteza celulelor sanguine si nervoase. Vitamina B9 este un compus sintetic produs de plante, pe care organismul uman nu este in stare sa-l fabrice. Rolul lui este insa primordial in sinteza proteinelor si deci a tesuturilor. Vitamina B9 participa, de asemenea, la sinteza celulelor sanguine si nervoase.
Necesar crescut in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, asa cum am vazut, necesarul de vitamina B9 este crescut. Consecintele carentei de vitamina B9 sint diferite asupra fatului, acest lucru depinzind de stadiul sarcinii, de severitatea carentei si de sensibilitatea viitoarei mame. In primele saptamini de sarcina, aceasta carenta este deosebit de importanta, deoarece poate antrena grave malformatii ale sistemului nervos (spina bifida) sau ale creierului fatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.