Vita la tara de Duiliu Zamfirescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Ciclul va fi deci expresia unui protest antiburghez, a ostilitatii scriitorului fata de partidul liberal si o continuare a traditiei marilor clasici I.L.Caragiale, M.Eminescu, I.Slavici, care au avui aceeasi atitudine critica. De aceea scriitorul isi propune "am sa judec pe parlitii de arendasi ajunsi bogati, factori politici, falsi in intaia si a doua generatie", fiindca ii repugna ceea ce este d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vita la tara de Duiliu Zamfirescu

Ciclul va fi deci expresia unui protest antiburghez, a ostilitatii scriitorului fata de partidul liberal si o continuare a traditiei marilor clasici I.L.Caragiale, M.Eminescu, I.Slavici, care au avui aceeasi atitudine critica. De aceea scriitorul isi propune "am sa judec pe parlitii de arendasi ajunsi bogati, factori politici, falsi in intaia si a doua generatie", fiindca ii repugna ceea ce este degradant in valorile umane. De aici interferenta de realism, de clasicism si de romantism in structura romanelor sale. De aceea in romanul in razboi el.este la mare distanta de versiunea oficiala, care facea din rege si capii politici liberali castigatorii razboiului ci lauda pe ofiterii si soldatii, care facusera dovada patriotismului autentic, ei reprezentand ."poporul acesta".

Caracterul moralizator de factura clasicista se va accentua in indreptari si Anna si de aceea ele raman mai slab realizate sub raportul valorii literare. La trecerea timpului raman doar valorile alegandu-se mai ales acele creatii, care au un rol important in evolutia fenomenului literar. Rolul si locul romanelor lui Duiliu Zamfirescu este de a fi o veriga importanta in lantul istoriei literare, a romanului romanesc, reprezentat prin momente semnificative marcate de Nicolae Filimon, loan Slavici, Duiliu Zamfirescu, Mmail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Hortensia Papadat Bengescu, Mateiu Caragiale, George Calinescu, Marin Preda, Augustin Buzura.

Viata la tara este un roman realist fiindca tema o formeaza viata rurala romaneasca de la sfarsitul secolului al XlX-lea, marcand momentul de apus al clasei feudale si aparitia burgheziei rurale reprezentata de arendasi. Altfel spus este momentul penetrarii relatiilor de productie capitaliste in viata rurala romaneasca, continuand in alte conditii social-istorice pe loan Slavici.

Dinu Murgulet este personajul principal al romanului si reprezinta categoria sociala a boierimii traditionale alaturi de Sasa Cumanisteanu, Matei Damiap si Mihai . Cumanisteanu. Actiunea romanului este simpla fiindca asa este viata patriarhala clar incepe cu momentul declansarii conflictului. Tanase Scatiu si mama sa Profira vin in vizita la Dinu Murgulet, ca vecini de mosie, cu un scop bine precizat, acela de a pune la cale o mezalianta, adica casatoria dintre grosolanul si obraznicul Tanase Scatiu si Tincuta, fiica lui Dinu Murgulet. Este un mod in care arendasul Tanase Scatiu, dupa ce pune mana pe o mosie, vrea sa mai obtina una, pe cea a lui Dinu Murgulet.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.