Visul

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Deosebirea dintre visele diurne si cele nocturne este aceea ca pe cand cele dintai sunt, la nevoie, intelese, pentru celelalte faptul acesta este mult mai dificil de realizat. Obscuritatea viselor nocturne este o caracteristica distincta a acestora . Observarea vietii psihice ne ofera elemente importante. Visul nu este un fenomen continuu, ci un eveniment episodic care survine in cursul somnului.I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Visul

Deosebirea dintre visele diurne si cele nocturne este aceea ca pe cand cele dintai sunt, la nevoie, intelese, pentru celelalte faptul acesta este mult mai dificil de realizat. Obscuritatea viselor nocturne este o caracteristica distincta a acestora . Observarea vietii psihice ne ofera elemente importante. Visul nu este un fenomen continuu, ci un eveniment episodic care survine in cursul somnului.Imaginile din vis, noi le percepem fragmentate, ca pe niste clisee, visul nederulandu-se continuu ci pe fractiuni foarte fine, dar este receptat de catre minte ca fiind continuu.

Acest fenomen se produce mai ales pentru ca perceptia timpului in stare de somn este cu totul alta. In vis timpul este mult mai condensat, astfel desfasurandu-se totul mult mai repede. O alta intrebare ar fi: Visul este perturbator sau protector al somnului? Aflam ca Visul suprima starea de vigilenta, indeparteaza controlul gandirii stergand cadrul existentei cotidiene si taind relatiile cu lumea inconjuratoare imediata. Adesea in reprezentarile mistice ale visului, si nu numai el, este comparat cu neantul, iar cand el dispare, constiinta renaste revenind apoi ciclic la fel ca si ziua, noaptea, anotimpurile, universul si viata.

Visul si-a evidentiat inca de la inceputul studierii lui stiintifice rolul benefic asupra vietii omului. Cel care a surprins magistral functiile visului este Freud. Insa la o lectura neatenta a lui Freud se poate intelege ca visul indeplineste functii negative, el fiind un factor perturbator al somnului, care se opune odihnei vietii psihice. Analizand visele copiilor in lucrarea "Introducere in psihanaliza" Freud considera ca visul este un protector al somnului si ca are drept scop mentinerea somnului impotriva excitatiei care ne impinge la trezire si la actiune. El spunea ca este gresit a crede ca fara vise am fi dormit mai bine, in realitate, fara ajutorul visului nu am fi dormit deloc.

Uneori visele reproduc lucruri vazute, auzite sau citite cu mult timp inainte si apoi uitate,ori evoca trairi indepartate.Adesea este greu de stabilit daca este realmente rechemata o amintire pierduta sau daca trairea a avut realmente loc, dar lucrul acesta nu are mare importanta practica; relevant este de ce autorul visului a avut un astfel de vis tocmai in acel moment si de ce a simtit el ca are acea experienta particulara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.