Virtutea crestina si cea laica

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.77

nivel: Liceu

Esenta iubirii este de natura dumnezeiasca, insa prin insasi natura sa, ea se indreapta catre creatia sa caci creatia divina este pornita din iubire. Astfel omul este indumnezeit prin iubirea pe care o poarta si pe care o exercita atat asupra lui a ceiluilalt dar mai ales asupra lui Dumnezeu. Iubirea nu este robie, in iubire esti liber, cel mai de neclintit exemplu este insasi intruparea lui Dumne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Virtutea crestina si cea laica

Esenta iubirii este de natura dumnezeiasca, insa prin insasi natura sa, ea se indreapta catre creatia sa caci creatia divina este pornita din iubire. Astfel omul este indumnezeit prin iubirea pe care o poarta si pe care o exercita atat asupra lui a ceiluilalt dar mai ales asupra lui Dumnezeu. Iubirea nu este robie, in iubire esti liber, cel mai de neclintit exemplu este insasi intruparea lui Dumnezeu ca om, Iisus Hristos este chintesenta iubirii ca libertate, in alte cuvinte iubirea divina s-a pogorat pe pamant pentru a ne arata Duhul de a fi iubitori ai Tatalui.

Fiul lui Dumnezeu a dobandit trup pentru a fi om, Cel nascut dar necreeat s-a identificat cu creatia pentru a inalta creatia prin iubire la nivelul Sau. Suntem prin Iisus Hristos fii a lui Dumnezeu Tatal, iubindu-L suntem liberi in a nu fi doar un produs al creatiei divine, iubindu-ne Dumenzeu ne da posibilitatea gratiei sale.Raportat la vitutile teologice, cele morale au nascut din primele si mai mult decat atat si-au castigat autonomia numai inhibandu-le pe acestea.

Un bun exopent al acestei forme de a constitui o virtute morala este Fr. Nietzsche. Pentru acesta morala teologica cu virtutile sale este resentimentra fata de ceea ce el numeste "adevarata morala", "adevarata virtute". Am ales sa discutam in prima instanta despre iubirea crestina tocmai pentru ca aceasta lasa loc pentru Nietzsche unui element detestabil de acesta, si anume mila. Aceasta fiind elementul de baza al resentimentului pe care i-l sufera crestinismul.

Pentru cei care vad in virtutile crestine o forma ascunsa a resentimentului crestinismul se rezuma la forma de non-actiune. Crestinului ii este interzisa fapta pentru ca prin prisma moralei sale el nu trebuie sa actioneze conform inpulsurilor, instinctelor sale. La baza sta o diferentiere intre morala crestina si morala celor puternici dupa cum o denumeste Nietzsche.

Resentimentul este o unitate de trairi si afecte care inglobeaza ranchiuna, invidia, gelozie, dorinta de razbunare si ura si care nu se poate manifesta in plinatatea sentimentelor negative decat intr-un plan al fictiunii motiv pentru care resentimentarul pentru a-si putea manifesta toxicitatea psihica in afara va trebui sa-i viruseze si pe ceilalti cu propriul sau resentiment. Altfel spus resentimentarul va incerca o devalorizare a moralei celor fata de care este resentimentar.

Mai mult, resentimentul este o replica emotionala data dupa o anumita perioada de timp, caracteristic acestuia, pe langa neputinta de manifestare este atat sentimentul de inferioritate cat si un anumit dezechilibru estimativ, consecinta a faptului ca resentimentarul isi va descarca incarcatura emotiva intr-un plan fictiv astfel el va putea falsifica realitatea prin anumite incursiuni, care vor avea loc din planul fictiv in cel al realitatii, al propriilor frustrari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.