Violenta in mediul scolar

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.69

nivel: Facultate

Sunt incluse aici atitudinile ostile, dispretul, umilirea, jignirea, sfidarea, lipsa de politete, absentele de la ore, refuzul de a raspunde la ore si de a participa la activitati sau ceea ce unii autori numesc atitudini antiscolare.O forma de violenta extrem de raspandita in mediile scolare este violenta verbala. Violenta verbala nu este perceputa in aceeasi maniera de elevi si de profesori. Astf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Violenta in mediul scolar

Sunt incluse aici atitudinile ostile, dispretul, umilirea, jignirea, sfidarea, lipsa de politete, absentele de la ore, refuzul de a raspunde la ore si de a participa la activitati sau ceea ce unii autori numesc atitudini antiscolare.O forma de violenta extrem de raspandita in mediile scolare este violenta verbala. Violenta verbala nu este perceputa in aceeasi maniera de elevi si de profesori. Astfel elevii o minimalizeaza in timp ce profesorii o supraevalueaza.

Violenta scolara trebuie determinata luand in calcul contextul si cultura scolara. Profesorii dintr-o scoala pot propune grile de lectura a violentei in functie de referintele lor culturale, dar si de normele interne de functionare a institutiei scolare. Violenta perturba grav mediul scolar, ea conduce la o deteriorare a climatului in scoala, afecteaza raporturile elev-elev si elev-profesor si genereaza sentimente de insecuritate, de teama, de angoasa, care influenteaza negativ dezvoltarea normala a elevului.

Exista o mare diversitate a formelor de violenta ce se manifesta in mediul scolar: de la violenta verbala (injurii, amenintari, jigniri) la violentele fizice (lovituri, incaierari), degradari ale bunurilor (scris pe pereti, geamuri sparte, mobilier deteriorat), refuzul de a lucra, absenteism, perturbarea cursurilor si pana la furturi, agresiuni cu arme, violente sexuale, consum de droguri. Este feresc ca in astfel de conditii unii elevi sa se simta amenintati si chiar terorizati de ideea de a merge la scoala.

Pentru a surprinde aceste dimensiuni ale violentei scolare Eric Debarbieux a procedat la masurarea ambiantei scolare. El analizeaza violenta scolara nu din perspectiva faptelor violente, ci din perspectiva climatului general al scolii, a relatiilor elevi-profesori, elev-elev, a sentimentelor pe care elevii le nutresc fata de propria scoala, a imaginii elevilor privind prestigiul scolii, dar si al catrierului in care este plasata scoala. Astfel scoala nu este lumea delictelor ci mai ales a incivilitatilor, a dezorganizarii lumii scolare, incivilitati care explica dificultatile scolare actuale mai mult decat violentele delictuale.

De asemenea ele releva o criza interna a institutiilor scolare si un veritabil conflict, o ruptura intre lumea elevilor si cea a profesorilor. Cauzele violentei in mediul scolar Violenta scolara este asociata in general cu zonele urbane dificile, cu periferiile, acolo unde saracia este la ea acasa. De aceea atunci cand se vorbeste despre violenta in scoala, se considera drept surse favorizante factori exteriori scolii: mediul familial, mediul social, precum si factori ce tin de individ, de personalitatea lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.