Viitorul poate incepe

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Facultate

Basescu a continuat: "Poate ca discutia asta n-ar fi trebuit sa aiba loc. Poate ca era momentul ca in fata romanilor sa vina alt tip de candidat decit noi doi. Marea problema pe care noi doi o avem e nu numai ca am fost amindoi membri de partid. Poate, pina la urma, nu-i o rusine, un rau, sa fii membru de partid intr-un stat comunist. Asta era statul atunci. Drama este ca nu avem voie sa raminem t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viitorul poate incepe

Basescu a continuat: "Poate ca discutia asta n-ar fi trebuit sa aiba loc. Poate ca era momentul ca in fata romanilor sa vina alt tip de candidat decit noi doi. Marea problema pe care noi doi o avem e nu numai ca am fost amindoi membri de partid. Poate, pina la urma, nu-i o rusine, un rau, sa fii membru de partid intr-un stat comunist. Asta era statul atunci. Drama este ca nu avem voie sa raminem tot cu mentalitatea aia si dupa 15 ani de cind nu mai e comunism in Romania".
Intr-adevar, aceasta este Marea Problema.

A Romaniei ca stat si a romanilor ca persoane. A vietii noastre impreuna spre a ramine dezbinati si a prezentului nostru care e copil al trecutului, si nu tata al viitorului. Basescu a numit-o pe sleau, a tras-o de mina si ne-a pus-o in fata barbateste, asa cum numai el stie sa o faca, fie ca vorbeste de pretul merelor in piata, fie ca vorbeste de costul minciunilor in viata. Traian Basescu a cistigat miercuri seara un loc in istoria vietii morale romanesti. Iata de ce.
El a spus acum ceea ce trebuia spus, in cor, in decembrie 1989, la intemeierea noului stat roman.

Cu asemenea cuvinte am fi putut porni un stat liber, nu o colonie a ocupantului comunist si a urmasilor sai. N-am facut-o si am lasat sa treaca 15 ani de disperare si viciu. Am ales, in acest timp, oameni care s-au laudat ca pot indrepta lucrurile. Toti minteau profund pentru ca nu au avut curajul sa-si puna problema pe care Basescu si-a pus-o, in public, miercuri seara. Marea Problema.

Pentru ca viitorul sa se nasca, era nevoie ca trecutul sa se sinucida. Traian Basescu a facut acest lucru, rostind cuvinte care pot semana o clipa cu autoanularea, dar deschid, in clipa urmatoare, sansa vietii noi. El a vorbit celor care s-au agitat in piete si s-au retras invinsi de gindul ca romanii sint un popor iubitor de rau. El a vorbit celor care nu mai sint printre noi. Celor care au murit sub comunisti fara sa mai creada in trecerea spre timpuri bune.

Si celor doua milioane care au plecat din tara, la munca pentru oricine altcineva, le-a vorbit Basescu. Si celor care mai sint aici doar pentru a se indoi, si celor care cred ca nu mai e nimic de facut, si celor care vor sta acasa in ziua votului, asteptind sa fie cum o fi, adica la fel ca inainte. Traian Basescu a reusit sa vorbeasca, miercuri seara, cu toti romanii care au fost si sint.

Si, din acest motiv, Adrian Nastase a pierdut, iar Cristian Tudor Popescu trebuie sa demisioneze din ce vrea el si cit mai repede. Amindoi au devenit mici, microscopici, miercuri seara, la discutia despre singura tema, singura datorie si singura cale: Marea Problema.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.