Viitorul organizatiei de tip birocratic

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Legea multiplicarii muncii. Incercand sa arunce un cerc de lumina asupra "cancerului" practicilor organizationale neproductive, Parkinson se refera la tendinta de crestere a birocratiilor nu ca urmare a faptului ca functionarii isi asuma noi sarcini sau responsabilitati, ci datorita faptului ca ei trebuie sa para in permanenta ocupati, astfel incat sa nu mai primeasca alte sarcini. De fapt ei inve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viitorul organizatiei de tip birocratic

Legea multiplicarii muncii. Incercand sa arunce un cerc de lumina asupra "cancerului" practicilor organizationale neproductive, Parkinson se refera la tendinta de crestere a birocratiilor nu ca urmare a faptului ca functionarii isi asuma noi sarcini sau responsabilitati, ci datorita faptului ca ei trebuie sa para in permanenta ocupati, astfel incat sa nu mai primeasca alte sarcini. De fapt ei inventeaza sarcini de munca fara nici o justificare reala, doar pentru a-si spori numarul de subordonati pe care apoi sa-i controleze si supravegheze.

Acestia isi ocupa timpul completand dosare sau scriind note sau rapoarte pentru superiorii lor. Viitorul birocratiei: extindere sau prabusire?Unii autori afirma ca necesitatea adecvarii structurilor organizationale la cerintele societatii moderne va conduce la insusi "sfarsitul birocratiei". Astfel, inca din 1964, W. Bennis a prezis ca in urmatorii 25 - 50 de ani vom asista la sfarsitul birocratiei. In efortul sau de a descrie noile tipuri de organizatii, acesta accentueaza cateva din caracteristicile lor definitorii:

organizatiile vor deveni sisteme temporare, capabile de adaptare si in permenenta schimbare; vor fi create in jurul problemelor ce trebuie rezolvate; aceste probleme vor fi rezolvate de grupuri de persoane care nu se cunosc si au calificari profesionale diferite. O alta caracteristica ar fi rolul de " vergi de legatura" intre diferite grupuri de proiecte pe care il vor juca directorii si managerii, iar conducerea grupurilor de specialisti se va realiza intr-o maniera mai degraba organica decat intr-una mecanica. Noua structura este definta de Bennis in mod sintetic ca o structura organic-adaptabila.

A. Toffler converge opiniei lui Bennis cu privire la destinul birocratiei. El considera ca noul sistem organizational va intra in conflict cu birocratia si o va inlocui. Organizatia viitorului este denumita de Toffler ad-hocratie. Noul tip de organizatie va genera si un nou tip de "om organizational". Formularea unui raspuns la chestiunea extinderii sau prabusirii birocratiei trebuie sa se bazeze pe considerarea unei mari varietati de factori sociali si culturali, tehnici si tehnologici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.