Viitorul monedei

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Apoi s-a trecut la folosirea unei singure marfi ca si echivalent pentru celelalte, datorita valorii sale de schimb, reducand totodata si numarul tranzactiilor care trebuiau efectuate pentru procurarea marfurilor, dar si a costurilor acestora. Aceste marfuri purtau denumirea de "marfa-etalon" (paleomoneda).

In Antichitate, in diferite zone ale lumii aceasta marfa-etalon a imbracat d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viitorul monedei

Apoi s-a trecut la folosirea unei singure marfi ca si echivalent pentru celelalte, datorita valorii sale de schimb, reducand totodata si numarul tranzactiilor care trebuiau efectuate pentru procurarea marfurilor, dar si a costurilor acestora. Aceste marfuri purtau denumirea de "marfa-etalon" (paleomoneda).

In Antichitate, in diferite zone ale lumii aceasta marfa-etalon a imbracat diverse forme, de la sare in Europa pana la spicul de orez in Mesopotamia, sau de la boabele de cacao in America Latina pana la capul de vita in Egipt.

Odata cu descoperirea metalelor pretioase si semipretioase, rolul de marfa-etalon ca si echivalent pentru restul marfurilor a fost preluat de aur, argint si arama. Initial utilizate sub forma bruta ca fragmente din metale, acestea au fost ulterior inlocuite de lingouri sau bare de marimi egale.

Inconvenientul reprezenta faptul ca in momentul actului de vanzare-cumparare, acestea trebuiau divizate si cantarite, ceea ce necesita foarte mult timp. Solutia a fost ca aceste lingouri sa fie marcate la inceput de catre negustori, apoi de catre capeteniile feudale (regi, duci, conti).

Aparitia monedei propriu-zise a avut loc odata cu portionarea lingourilor in bucati mici de dimensiuni egale. Imediat dupa aceasta etapa, atat Biserica, cat si autoritatea politica au inceput sa bata monede cu insemne specifice, monede care garantau valoarea lor proprie.

Aparitia banilor sub forma de bancnota (bank notes) a fost determinata de utilizarea cambiilor. Acestea semnificau angajamente scrise de mana ale comerciantilor de a plati marfurile achizitionate la o data ulterioara sau de a livra marfurile vandute dupa incasarea contravalorii acestora. Initial aceste cambii (politele, tratele, biletele la ordin) erau convertibile in aur.

In perioada imediat postbelica, pe fondul dorintei statelor natiunii de a-si pastra tezaurul national, s-a renuntat la aceasta posibilitate de convertire a cambiilor. Datorita implementarii acestei decizii, bancile de emisiune au adoptat treptat o noua politica si anume aceea de eliberare a unor cambii proprii, bancnote care aveau cateva caracteristici distincte si noi fata de cambiile convertibile.

Bancnotele circula pe intreg teritoriul unei tari, sunt convertibile in monede si sunt numite bani reprezentativi sau moneda fiduciara (bani de hartie care nu au o valoare materiala, ci doar una fictiva, si au rol de mijloc de schimb in economie).

Evolutia monedei a continuat, astfel ca in prezent s-a ajuns la aparitia banilor de cont sau scripturali. Banii de tip scriptural reprezinta inscrisuri in conturi bancare ale sumelor de bani care circula de la un proprietar la altul prin intermediul inregistrarilor contabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.