Vigotski si vigotskienii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Comparativ cu piagetienii si constructivistii, Vigotski era in mai mare masura interventionist in viziunea sa asupra rolului profesorului. Profesorul trebuie sa provoace [stimuleze] copilul sa depaseasca starea sa actuala. Acest fapt este cuprins in una din frazele cheie ale lui Vigotski: zona proximei dezvoltari (ZPD). Cum se prezinta in Figura (vezi ultima pagina), un copil se afla in prezent la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vigotski si vigotskienii

Comparativ cu piagetienii si constructivistii, Vigotski era in mai mare masura interventionist in viziunea sa asupra rolului profesorului. Profesorul trebuie sa provoace [stimuleze] copilul sa depaseasca starea sa actuala. Acest fapt este cuprins in una din frazele cheie ale lui Vigotski: zona proximei dezvoltari (ZPD). Cum se prezinta in Figura (vezi ultima pagina), un copil se afla in prezent la nivelul x. Totusi, copilul are potentialul (innascut/derivat din mediu) sa atinga nivelul x + 1. Distanta dintre acestea este ZPD.

Este de datoria profesorului sa incerce sa-l aduca la nivelul x + 1 pe fiecare elev din clasa sa. Acest fapt se poate realiza doar prin oferirea indiciilor necesare; sau poate numai un anumit pas da unui anumit elev impulsul de care are nevoie; sau profesorul poate trece clasa printr-o serie de pasi care sa-i ajute sa rezolve problema. Din acest punct de vedere Vigotski a avut o mare influenta asupra lui Bruner. Copiii de aproximativ aceeasi abilitate se pot deosebi in ce priveste marimea ZPD. Un copil cu o ZPD larga va avea o capacitate mult mai mare de a fi ajutat de profesori decit un copil cu o zona limitata. Totusi, profesorul are datoria de a-l ajuta si pe acest din urma copil.

Studiile cu gemeni realizate de Luria si Yudovich (1971) l-au condus pe Vigotski la concluzia ca copii diferiti au capacitati diferite pentru dezvoltarea potentialului lor. Totusi, ei au nevoie de profesori pentru aceasta. Anii de scoala sunt cei optimi pentru instruire, care cere constientizare si control deliberat din parte elevului. Scoala are o valoare speciala in oferirea gindirii disciplinate. Acest fapt intra in conflict cu ideologia influentata de piaget.

Vigotski considera relatia dintre instruire si invatarea interna ca fiind deosebit de complexa. Aceasta intra in contrast cu modelul simplist al behavioristilor, cealalta scoala psihologica importanta care sprijina o abordare mai formala, centrata pe profesor. Relatia de cooperare dintre profesori si copil este de asemenea importanta. Depinde de profesorul care accepta perspectiva vigotskiana sa-si construiasca relatia sa profesionala cu elevii ca instructor inteligent al invatarii lor.

Relatia unui copil cu altii din clasa este de asemenea importanta. Aceasta a fost in mare ignorata de Piaget. Vigotski a sustinut utilizarea unui elev mai avansat sa ajute un elev mai putin avansat. Multa vreme acest fapt a fost folosit ca baza a educatiei marxiste egalitariste in Uniunea Sovietica. Copilul mai istet ajuta societatea ajutindu-l pe cel mai putin dotat. Vigotski sustinea ca acest act nu este in mod necesar unul de autosacrificiu din partea elevului mai avansat. Explicindu-i si ajutindu-l celalat copil, el poate dobindi o intelegere explicita mai buna a propriei sale invatari, pe coordonate metacognitive. Predind un subiect, el isi consolideaza propria sa invatare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.