Vieti si opere

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Grigore din Tours, pe numele sau intreg Georgius Florentius Gregorius, s-a nascut pe la 538-539 la Clermont, in Auvergne, dintr-o veche familie senatoriala galo-romana, ai carei reprezentanti, in conditiile in care vechiul cursus honorum laic nu mai era interesant, se reorientasera spre cariere eclesiastice. Din familia sa sunt mentionati episcopi de Longres, Lyon, Clermont, intre care si sfantul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vieti si opere

Grigore din Tours, pe numele sau intreg Georgius Florentius Gregorius, s-a nascut pe la 538-539 la Clermont, in Auvergne, dintr-o veche familie senatoriala galo-romana, ai carei reprezentanti, in conditiile in care vechiul cursus honorum laic nu mai era interesant, se reorientasera spre cariere eclesiastice. Din familia sa sunt mentionati episcopi de Longres, Lyon, Clermont, intre care si sfantul Nicetius de Lyon, unchiul sau matern, care se ocupa de educatia sa dupa moartea tatalui13.

De asemenea, un alt unchi al sau este Gallus, episcop de Clermont, iar in 573, cand devine episcop de Tours, succede in scaun varului sau matern Euphronius14. Moare in 594, dupa o existenta care l-a pus in contact cu personaje de prim rang ale regatelor france.
Isidor din Sevilla, nascut in 560 la Cartagena, apartine si el unei familii senatoriale, hispano-romane de aceasta data. Tatal sau Severianus a avut patru copii, din care Isidor e ultimul nascut (dupa Leandru, Fulgentius si Florentina)15. O scrisoare a lui Leandru pare sa sugereze ca tatal lor s-ar fi refugiat la Sevilla in conditiile ocuparii orasului lor de catre bizantini si ca mama lor ar fi fost ariana, convertita apoi la dreapta credinta16.

Dupa disparitia tatalui, Isidor este crescut de fratele sau Leandru, episcop de Sevilla din 576, care se ingrijeste de instructia lui si caruia ii si urmeaza in scaunul episcopal, in 600. Moare in 636, dupa ce, recunoastere a prestigiului sau, prezidase in 633 importantul Conciliu IV de la Toledo. Despre Beda Venerabilul cunoastem in principal datele pe care el insusi a dorit sa le lase posteritatii, dar si elemente transmise de discipolii sai, care au lasat descrieri impresionante ale ultimei perioade a vietii sale17. Nascut pe la 672-673, este incredintat in 680 spre instruire abatelui Benedict Biscop al manastirii Sf. Petru de la Wearmouth.

Cand in 682 este intemeiata manastirea sora Sf. Pavel la Yarrow, micul Beda este dat in grija abatelui acesteia, Ceolfrid. In 692 este facut diacon, iar in 703 devine preot, mult mai repede decat era obisnuit in epoca18. Manastirea sa, in plina reinnoire culturala datorita numeroaselor manuscrise aduse de Benedict Biscop de pe continent, in urma repetatelor sale calatorii la Roma19, ii ofera un cadru propice vietii de studiu si de meditatie pe care si-a dorit-o. De aceea a parasit-o foarte rar, in 720 pentru a se documenta la Lindisfarne in vederea scrierii de vitae ale Sf. Cuthbert, si in 733 cand face o scurta calatorie la York, ocazie cu care tine o serie de lectii elevilor scolii catedrale20 . Moare la 25 mai 735.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.