Vieti si opere

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru a imprumuta unele concepte centrale ale teoriei comunicarii, decriptarea mesajului pe care l-au transmis posteritatii istoricii antichitatii tarzii presupune o incercare de a analiza emitentul (istoricii in cauza), mesajul (opera ca atare), canalul de transmitere (haina materiala a operei si mijloacele prin care a devenit cunoscuta), codul (limba, stilul, conventiile literare) si receptorul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vieti si opere

Pentru a imprumuta unele concepte centrale ale teoriei comunicarii, decriptarea mesajului pe care l-au transmis posteritatii istoricii antichitatii tarzii presupune o incercare de a analiza emitentul (istoricii in cauza), mesajul (opera ca atare), canalul de transmitere (haina materiala a operei si mijloacele prin care a devenit cunoscuta), codul (limba, stilul, conventiile literare) si receptorul (publicul)2. In cele ce urmeaza vom incerca o discutie asupra unora dintre aceste elemente, in scopul de a intelege mai bine relatia dintre autorii in cauza si specificul atitudinii lor politice.

Studierea primului element, emitentul, presupune analiza elementelor biografice disponibile, evidentierea specificitatii mediului de provenienta a diferitilor istorici si cronicari ce fac obiectul prezentei lucrari, intr-o incercare, speram reusita, de a intra si pe aceasta cale in intimitatea laboratorului lor de creatie.
Primele aspecte care trebuie trecute in revista sunt cele care tin de o biografie "elementara", cum ar fi data si locul nasterii, mediul familial din care provine autorul analizat, etnia, in cazul in care aceasta poate fi relevanta (mai ales pentru istoricii occidentali, care pot apartine romanitatii sau pot sa fie fii ai popoarelor barbare), aspecte esentiale ale vietii si carierei.

Vom trata mai intai autorii de limba latina, apoi pe cei care s-au exprimat in greaca, intr-o ordine care o respecta pe cea cronologica.
Existenta lui Iordanes este invaluita in mister3, singura data asupra careia istoricii au cazut de acord fiind terminarea Geticii catre 551, datorita faptului ca ultimul eveniment pe care il prezinta este nasterea unui fiu din casatoria dintre Matasuntha, nepoata lui Teodoric, si Germanus, varul lui Iustinian, care a avut loc in acel an. Ceea ce se stie cu certitudine despre viata lui Iordanes este continut in cele cateva randuri inserate despre sine in opera sa.

Nascut dintr-o mama alana si un tata got, posibil catre 4804, se presupune ca a trait in Moesia sau Tracia. Potrivit informatiilor pe care le da chiar el, bunicul sau Paria a servit un alan, tatal sau se numea Alanoviiamuth, iar el insusi a fost secretarul generalului barbar Gunthigis-Basa5. Aceasta stransa colaborare intre familia sa si capeteniile militare alane, ca si numele non-gotic al tatalui sau i-au determinat pe unii autori, precum F. Altheim, sa afirme ca originea sa n-ar fi de fapt gotica.

N. Wagner a demonstrat insa ca argumentul numelor nu poate avea prea multa relevanta, acesta fiind un fenomen care tine mai curand de moda decat de identitatea etnica propriu-zisa6. Mommsen a afirmat, si o mare parte a lumii stiintifice l-a urmat, ca opera sa este realizata in sfera dominatiei bizantine, la Constantinopol sau la Ravenna7 . De-a lungul timpului s-a vehiculat insa si ipoteza care il identifica pe autorul Geticii cu episcopul de Crotona, care l-a intovarasit pe papa Vigilius in exilul sau la Constantinopol si in Chalcedon8.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.