Viermele Internetului

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Liceu

In seara zilei de 2 noiembrie 1988, dupa ora 17, un program ciudat era executat pe mai multe dintre calculatoarele Internet. Acest program aduna informatii despre host-uri, retele si utilizatori si folosea aceste informatii pentru a stabili conexiuni retea si pentru a patrunde pe alte masini. El folosea anumite defecte sau slabiciuni prezente in anumite programe. Dupa aceasta patrundere, programul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viermele Internetului

In seara zilei de 2 noiembrie 1988, dupa ora 17, un program ciudat era executat pe mai multe dintre calculatoarele Internet. Acest program aduna informatii despre host-uri, retele si utilizatori si folosea aceste informatii pentru a stabili conexiuni retea si pentru a patrunde pe alte masini. El folosea anumite defecte sau slabiciuni prezente in anumite programe. Dupa aceasta patrundere, programul se multiplica, iar copia sa incerca infectarea altor sisteme, in aceeasi maniera. Chiar daca programul nu a infectat decat sistemele Sun Microsystems Sun 3 si calculatoarele VAX pe care rulau variante ale lui 4 BSD UNIX, el s-a extins rapid,

creand confuzie si consternare in randul administratorilor de sistem si al utilizatorilor, atunci cand acestia au descoperit invazia produsa in sistemele lor. Desi se cunostea ca UNIX-ul are cateva slabiciuni de securitate, in special in modul obisnuit de operare in medii deschise, totusi scopul si modul in care acestea au fost folosite a constituit o surpriza mare pentru toata lumea.
Programul era ciudat pentru utilizatori, in special din punctul de vedere al punctelor de aparitie. Au fost introduse fisiere neobisnuite in directoarele lusrltmp, iar unele mesaje stranii au aparut in fisierele unor utilitare, cum ar fi sendmail.

Totusi, cel mai notabil efect a fost faptul ca sistemele au devenit din ce in ce mai incarcate cu procese datorita infectarii multiple. Cu trecerea timpului, unele dintre masini au devenit atat de incarcate, incat nu au mai fost capabile sa lucreze; unele masini au fost blocate complet, atunci cand spatiul de evacuare (swaping) sau tabela de procese au fost saturate.In dimineata zilei de 3 noiembrie, personalul de la Universitatea Berkeley din California si de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au "capturat' copii ale programului si au inceput sa le analizeze. Utilizatori din alte locuri au inceput, de asemenea, sa studieze programul si au fost dezvoltate metode de eradicare a acestuia.

O caracteristica a programului a iesit in evidenta: modifica resursele sistemului intr-un fel care nu putea fi detectat rapid. Au fost alterate fisiere si distruse informatiile, ceea ce a impus cautarea unei solutii. Dupa ora 5 am la mai putin de 13 ore de la prima descoperire a programului, Computer Systems Research Group de la Berkeley a stabilit un set provizoriu de masuri, in vederea opririi extinderii. Printre acestea se afla si o modificare la serviciul sendmail si sugestia de a redenumi compilatoarele C si incarcatorul, pentru a preveni utilizarea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.