Viena

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Celtii s-au stabilit pe aceste meleguri cu putin inainte de nasterea lui Cristos. Mai tarziu, romanii au construit castelul Vindabona, fortareata asezata in calea navalirii triburilor germanice, dupa care migratia popoarelor a facut ca acest stabiliment si nume roman sa dispara pentru o perioada. Abia in 881 numele Wenia reapare in analele orasului Salzburg, in documente ce se refera la cresterea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viena

Celtii s-au stabilit pe aceste meleguri cu putin inainte de nasterea lui Cristos. Mai tarziu, romanii au construit castelul Vindabona, fortareata asezata in calea navalirii triburilor germanice, dupa care migratia popoarelor a facut ca acest stabiliment si nume roman sa dispara pentru o perioada. Abia in 881 numele Wenia reapare in analele orasului Salzburg, in documente ce se refera la cresterea importantei acestei regiuni, ca granita carolingiana, iar mai tarziu cu Imperiul Otoman sau impotriva agresiunilor avarilor si ungurilor din est.

Babenbergii au devenit duci al Ostarichi-ului, iar Viena a devenit rezidenta lor in 1155 si au emis cea mai veche constitutie inregistrata, in 1221. Ultimul Babenberg a cazut in lupta impotriva ungurilor in 1246 si linia lor s-a stins. Legea Hapsburgilor s-a instaurat in momentul in care regele german Rudolf I de Hapsburg l-a invins pe regele bohem Ottokar Przemysl. Soarta Hapsburgilor este in stransa legatura cu cresterea Vienei. Rudolf IV pune bazele Universitatii din Viena in 1365.

Dupa ce marsurile turcilor spre centrul Europei sunt impiedicate de doua ori de Viena, in 1529 si 1683, nimic nu s-a mai opus in cresterea sa catre un mare oras. Vitalitatea baroca si inteleapta conducere a Mariei Thereza (1740 - 1780) si a fiului sau Joseph II (1780 - 790) a adus orasul intr-o perioada incomparabila de stralucire. Lukas von Hildebrandt si Johann Bernhard Fischer von Erlach au imbunatatit imaginea orasului, construind biserici somptuoase si palate magnifice. Haydn, Mozart, Gluck - iar mai tarziu Beethoven si Schubert - au transformat Viena in capitala muzicii in Europa. Invazia lui Napoleon duce la un asa-zis deces, urmat, insa, de o noua perioada de stralucire.

Capii Europei s-au adunat la Congresul de la Viena din 1814/1815. Europa este reorganizata, iar oamenii s-au rasfatat cu festivitati euforice: Aİ Dansurile Congresului >>. Valsul vienez devine forma de arta. Contrastul evident dintre cetatenii privilegiati si cei din nivelurile discriminate ale societatii in perioada Biedermeier a crescut continuu, ducand la izbucnirea unei revolutii in 1848. Imparatul Ferdinand I a fost obligat sa abdice, iar Frany Joseph a devenit la varsta de 18 ani succesorul sau.

Domnia sa s-a prelungit pe parcursul a 68 de ani. In aceasta perioada se ating multe varfuri in cultura, cum ar fi Golden Operetta (Strauss, Suppe, Zeller, Ziehrer, Millocker); Brahms, Bruckner si Mahler compun in Viena; in 1857 se construieste strada Ringstrasse; pictura si literatura infloresc. In acelasi timp, insa, nationalismul si separatismul framanta temeliile statului multirasial si conduc, in final, la primul Razboi Mondial (1914 - 1918), in urma caruia Europa s-a transformat in mod radical. Franz Joseph nu a trait sa vada sfarsitul razboiului, dar si al monarhiei (1918), murind in 1916.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.