Victoria Lipan - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.50

nivel: Gimnaziu

Gandindu-se la Nechifor lipan,care nu se mai introsese acasa ,vitoria este foarte nelinistita si se auto izoleaza de lumea din jur ,in singuratatea ei .
Prin caracterizarea indirecta ,m.Sandoveanu dezvaluie Starile sufletesti si trasaturile morale ale eroinei ,care reies din faptele,gandurile si vorbele acesteia .

Credioncioasa se duce la proutul satului unde ii cer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Victoria Lipan - caracterizare

Gandindu-se la Nechifor lipan,care nu se mai introsese acasa ,vitoria este foarte nelinistita si se auto izoleaza de lumea din jur ,in singuratatea ei .
Prin caracterizarea indirecta ,m.Sandoveanu dezvaluie Starile sufletesti si trasaturile morale ale eroinei ,care reies din faptele,gandurile si vorbele acesteia .

Credioncioasa se duce la proutul satului unde ii cere sfatul dar respinge ideea deoarece Nechifosr nu ar intarzia mai mult de 2 zile
Superstitioasa se duce si la vrajitoarea satului,baba maranda,dar nu a crezut nici o prezicere de acesteia ,ca nechifor ar fi parasito pentru o alta femeie,,cu ochi verzi’’.

Vitoria respecta cu strasnicia credintele starmosesti care sunt puternic inradacinare in mintea si sufletul ei .De aceea ,ea stie sa interpreteze semnele vremii,visele si crede in superstitii.Astfel vantul care suiera ,,prin crengile subtirii ale mestecanilor’’ si mai ales norul negru de deasupra sunt pentru eea tot atatea semne ale vremi care prevestesc nenorocirea.Visele sunt o alta sursa de ingrijorare ,deoarece atunci cand il viseaza pe Nechifor Lipan ,,cu spatele intors la ea trecand spre asfintit o revarsare de ape’’Victoria intelege ca sotul ei nu se mai intoare acasa.
Inainte de a pleca in calatorie ,Vitoria simte nevoia sa isi curete sufletu si tine post negru in fiecare vinere fara mancare fara apa fara Cuvant cu broboada pusa peste gura.

Nelinistea ,zbuciumul si framantarile V.Lipan semnifica labirintul interior ,un drum al cautarii pe cae-l parcurge cu sufletul si mintea.
In exterior Vitoria ramane aceeiasi ,dar viata sa interioara este profunda
Gheorghita observa schimbarea mamei sale ,,si maicasa s-a schimbat .se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica’’.
Priceputa.harnica si meticulaosa Vitoria isi oranduieste treburile prin gospodarie ,apoi o duce pe Minodora la manastire ,unde va sta cat timp va fi ea plecata.

Femeie aspra si energetica ,vitoaria calatoreste’’intre rasaritul si asfintitul soarelui’’,si urmeaza intocmai drumul parcurs de Sotul ei.
Inteleapta si doatata cu un acut simt al investigatiei Vitoria reconstiitue drumul facut de barbatul ei ,culege informati despre’’barbatul cu caciula brumarie si cu cal negru tintat’’,pune cap la cap toate cele aflate si isi da seama ca intre sabasa si suha sa petrecut omorul .Cu ajutorul cainelui Lup .gaseste ramasitele barbatului sau intr-o rapa.

Profund credincioasa vitoria implineste toate datinile crestinesti si organizeaza lui Nechifor lipan un parastas la care ii invita si pe ucigasii acestuia ,Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Odata implinita datoria si infaptuita dreptatea viata reintra in normal.
Modalitatile de caracterizare sunt cu totul aparte ,deoarece M.Sadoveanu foloseste pe langa caracterizarea indireacta si cea directa ,mijloace artistice ale introspectiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.