Victor P Garcineanu - Din lumea legionara

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Pentru ca pana azi soarta ne-a tinut mereu intr-o dramatica nepotrivire. De la razboi incoace, nu mai avem oameni. Iar pana la razboi, cand mai erau oameni, nu era vremea lor. Caci oricat de mare va fi fost personalitatea lui Stefan (sau oricat de mai mare ar fi putut fi personalitatea d-lui Iorga), o miscare sufleteasca romaneasca de proportiile, de adancimea si orizonturile legionarismului nu s-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Victor P Garcineanu - Din lumea legionara

Pentru ca pana azi soarta ne-a tinut mereu intr-o dramatica nepotrivire. De la razboi incoace, nu mai avem oameni. Iar pana la razboi, cand mai erau oameni, nu era vremea lor. Caci oricat de mare va fi fost personalitatea lui Stefan (sau oricat de mai mare ar fi putut fi personalitatea d-lui Iorga), o miscare sufleteasca romaneasca de proportiile, de adancimea si orizonturile legionarismului nu s-ar fi putut realiza, pentru ca atunci sufletul romanesc nu avea constiinta inalta a tuturor posibilitatilor sale.

Neexistand inglobarea efectiv istorica a sufletului romanesc, asa cum s-a facut ea prin unire, nu s-ar fi putut realiza circulatia totala de valori sufletesti si inchegarea ultima a sufletului colectiv romanesc care sa duca la tensiunea legionara. Fenomenul legionar nu era posibil pana la razboi, pentru ca sufletul romanesc nu avea la indemana constiinta globala a puterilor sale. Iar de la razboi incoace, legionarismul nu s-a putut realiza pentru ca, desi sufletul colectiv romanesc a ajuns la maximul tensiunii, in toate momentele decisive au lipsit oamenii exceptionali care sa canalizeze cu geniul lor aceasta tensiune.

Dar daca fenomenul legionar pana azi nu era posibil, azi e fatal.
Astazi, pentru prima data in istoria romaneasca, Dumnezeu a harazit potrivirea rodnica a acestor doua puteri: sufletul colectiv romanesc ajuns in sfarsit la constiinta totala a valorilor sale si prezenta simultana a unui conducator exceptional.II.Prezenta in istorie a Capitanului Acest conducator exceptional este Capitanul. Lumea legionara se naste din virtualitatile sufletului romanesc prin prezenta polarizatoare a Capitanului.

Personalitatea acestui om e reprezentativ romaneasca prin aceea ca e singurul om politic care crede in Dumnezeu. Nu numai ca el crede. Dar crede ca politica e supusa si ea lui Dumnezeu. Prin aceasta e pe linia romaneasca a lui Stefan cel Mare.Personalitatea acestui om e unica prin bogatia fara sfarsit a tuturor insusirilor lui. Pus in fata oricarei situatii de viata, omul acesta a putut intotdeauna si va putea intotdeauna sa faca fata. Pentru ca are la indemana toate insusirile sufletului omenesc.

Omul acesta e un cerebral si un sentimental in acelasi timp, e rational si mistic, e bun si aspru, bland si neiertator, voluntar si domol, mandru si modest, tenace fara sa fie rigid, idealist fara sa fie utopic, vizionar al marilor latente romanesti, cu o inalta energie spirituala, pe cat de rezistenta energie fizica, pedagog si comandant, rabdator, stapanit, chibzuit, desi tumultos in structura temperamentului sau, viteaz si, mai cu seama, moral in cel mai greu inteles al cuvantului, adica dezlegat de imperative personale - om predestinat inaltelor dominari colective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.