Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.34

nivel: Facultate

Referat despre Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale
Victimologia și agresologia. Dacă victimologia studiază comportamentul victimei, agresologia analizează și explică trăsăturile de comportament ale agresorilor, individual sau în grup, modul în care se produce agresiunea, determinările socio-individuale, precum și ansamblul fenomenelor agresionale, ca un cumul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale

Referat despre Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale
Victimologia și agresologia. Dacă victimologia studiază comportamentul victimei, agresologia analizează și explică trăsăturile de comportament ale agresorilor, individual sau în grup, modul în care se produce agresiunea, determinările socio-individuale, precum și ansamblul fenomenelor agresionale, ca un cumul de comportări antisociale, și influența negativă a acestora asupra dinamicii sociale, economice, politice și juridice.

Interacțiunea dintre victimologie și agresologie presupune relevarea atitudinii agresorului în realizarea actului, relațiile interindividuale cu victima (înainte, în timpul și după agresiune), efectele actului agresional asupra agresorului și victimei. Victimologia și agresologia studiază corelația dintre comportamentul victimei și agresorului, stimulii interni și externi ce determină comportamentele celor doi și consecințele sociale directe ale acestora, calificând actul individual ca fiind agresional sau o consecință a acestuia (efect victimal), explicându-i geneza.

Victimologia și penologia. Penologia ca știință socială studiază varietatea practicilor educative ale pedepsei penale, diversitatea mijloacelor de investigație, a formelor de reeducare, a efectelor reformative ale pedepsei asupra condamnatului, stabilind totodată echilibrul dintre pericolul social concret produs de fenomenul infracțional și sancțiunea ce trebuie aplicată infractorului. Victimologia, limitându-se la analiza efectului victimal produs de actul agresional, reclamă o diversificare a pedepselor penale, astfel încât să se asigure actul preventiv de intimidare a posibililor infractori, cât și modul concret și măsura pedepsei aplicată condamnatului pentru a se asigura principiul moral de satisfacție a victimei și societății, și principiul social de obligare a infractorului de a suporta consecințele coercitive ale pedepsei.
Victimologia și psihologia.

Fenomenul de victimizare se află într-un raport nemijlocit cu psihicul victimei întrucât victima, în momentul cunoașterii agresorului, își pune în evidență afinitățile influențând chiar stilul relației cu acesta, și trăiește o experiență psihică complexă și contradictorie, ce cuprinde senzații, percepții, raționamente și gânduri fugitive, sentimente confuze și antagonice. Victimologia, prezentând cunoașterea și convingerile victimei, preia din psihologie modul cum se realizează comportamentul individual (nesiguranța, teama), geneza și explicarea acestuia, precum și procesul psihic de adaptare progresivă a victimei la atitudinile și tensiunile din mediul înconjurător.

Reglările sau dereglările socio-afective dintre victimă și agresor sunt determinate de trăsăturile psihice individuale și de tendințele personalității fiecăruia. Psihologia va releva interacțiunea dintre interesele contradictorii, sentimentele și condițiile de inhibare aflate într-o relație reciprocă, determinate de nevoile și aspirațiile fiecărui participant, cu scopul de a cunoaște diferite variabile comportamentale și interacțiunile acestora.

Victimologia și sociologia. Sociologia integrează efectul victimal în împrejurările concrete ale actelor agresionale, explicând frecvența și intensitatea acestora, pornind de la abstract la concret, ținând seama și de conflictele și disputele dintre agresori și victime. Stabilind legătura dintre efectele victimale, evidența și dependența acestora de cauze precizate sau care se pot preciza, se va deduce motivația actelor agresionale, atât ca manifestare singulară cât și ca fenomen social. Atunci când agresivitatea nu se poate explica prin raportare la individual, sociologia va integra actele agresionale într-un ansamblu justificat de cauzalitatea istorică a fenomenului agresional.

Victimologia și criminologia. Cea mai importantă interacțiune a victimologiei cu celelalte științe sociale privește criminologia. Mult timp victimologia nu a existat ca știință individuală, fiind considerată un capitol al criminologiei. Dar, încă de la începuturile victimologiei s-a arătat că aceasta nu este o parte a criminologiei, ci o știință paralelă cu aceasta, sau chiar reversul ei. Criminologia este știința care studiază cauzele și condițiile criminalității, efectele criminalității asupra victimelor dar și asupra societății, strategia de apărare socio-umană.

Raportul dintre victimologie și criminologie se regăsește sub două importante aspecte: prin cercetările specifice, criminologia oferă explicații cu privire la actul criminogen care permit adoptarea unor măsuri și instrumente necesare în scopul reducerii criminalității și diminuării riscului victimal; criminologia stabilește cauzele și condițiile producerii infracțiunilor, oferind informații utile în stabilirea strategiilor de prevenție și apărare individuală și de grup.
Victimologia a apărut ca o necesitate socială.

Ideea că problema crimei poate fi soluționată numai prin studiul delincventului este totalmente greșită. Separarea delincventului de victimă este o eroare. Nici un proces penal nu poate exista fără cuplul agresor-victimă. Soluționarea corectă a unei cauze penale se poate face numai prin analiza bilaterală a acestui cuplu, în caz contrar orice soluție corectă se va da numai din eroare . Studiul empiric al victimei, din trecut, a fost înlocuit cu unul sistematic de către o nouă știință – victimologia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.