Viata si activitatea lui George Baritiu la Sibiu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

Razboiul de independenta al romanilor este urmarit indeaproape pas cu pas si sustinut de catre George Baritiu avand chiar doi corespondenti de pe campul de lupta (un ofiter roman din Transilvania si un corespondent strain).1 In acea perioada cea mai puternica interventie publicistica a ganditorului o reprezinta articolul referitor la razboiul de independenta din 1877, spre folosul romanilor raniti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata si activitatea lui George Baritiu la Sibiu

Razboiul de independenta al romanilor este urmarit indeaproape pas cu pas si sustinut de catre George Baritiu avand chiar doi corespondenti de pe campul de lupta (un ofiter roman din Transilvania si un corespondent strain).1 In acea perioada cea mai puternica interventie publicistica a ganditorului o reprezinta articolul referitor la razboiul de independenta din 1877, spre folosul romanilor raniti2, care a dat nastere unui semnificativ proces de presa si care este unul din ultimile sale articole publicate in "Gazeta Transilvaniei".

Sustinand cu inflacarare lupta poporului roman pentru obtinerea independentei, Baritiu face in acest timp o calatorie la Bucuresti pentru a observa mai indeaproape ecoul razboiului in paturile largi de peste Carpati. Marturiseste ca a vrut sa treca Dunarea si sa ajunga cel putin in spatele frontului dar se pare ca n-a obtinut permisiunea de la autoritatile militare. El ramane unul dintre principalii exponenti ai campaniei initiate in Transilvania in vederea colectarii de bani, alimente si medicamente pentru ajutorarea armatei romane si indeosebi pentru ajutorarea soldatilor raniti.

Aceasa actiune a fost salutata mai ales de femei, luand repede caracterul unei largi miscari nationale. La 17 mai 1877 s-a infiintat "Comitetul femeilor romane din Sibiu" (cel mai important alaturi de cel din Brasov), sub presedentia inimoasei romance Iudita Macelariu, sotia fruntasului politic Ilie Macelariu, a infiintat si condus actiunea de ajutorare materiala si financiara a razboiului de independenta pe intreaga durata a acestuia (mai 1877 - mai 1878), pe un teritoriu care a depasit cu mult suprafata comitatului Sibiu.

Comitetul a organizat, cu o perseverenta mai presus de orice lauda, numeroase actiuni pentru colectarea de vata, scama, panza, comprese, fese triunghiulare, bandaje, rufarie, nu numai din zona Sibiului ci si in Apuseni, Banat, Crisana, Satu Mare, Salaj, Maramures. S-au adunat pe liste de subscriptii mari sume de bani, in florini si lei. In pofida persecutiilor de tot felul ale autoritatiilor austro-ungare, foarte multi voluntari din judetul Sibiu, combatanti si personal medical, au trecut Carpatii, increzatori in izbinda si in datoria realizarii idealului national.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.