Viata si activitatea lui George Baritiu intre anii 1812-1877

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Mesteri iscusiti de fluiere, ciubere si minerii in buna parte maghiari si germani de la "baile" de fier si argint din Trascau. Ecourile Rascoalei de la 1784 erau foarte vii in copilaria lui Baritiu, petridenii insisi fiind partasi la unele actiuni vitejesti, iar la Trascau, peste apa Ariesului, castelele grofilor cunoscusera urgia secuilor si a incendiilor. Felul in care a fost oprita miscarea, n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata si activitatea lui George Baritiu intre anii 1812-1877

Mesteri iscusiti de fluiere, ciubere si minerii in buna parte maghiari si germani de la "baile" de fier si argint din Trascau. Ecourile Rascoalei de la 1784 erau foarte vii in copilaria lui Baritiu, petridenii insisi fiind partasi la unele actiuni vitejesti, iar la Trascau, peste apa Ariesului, castelele grofilor cunoscusera urgia secuilor si a incendiilor. Felul in care a fost oprita miscarea, nu a facut decat sa indarjasca si mai mult vechile porniri si manii.

Aceasta a fost lumea in care a facut George Baritiu primii pasi, o lume dominata de adanci amintiri istorice care il pusesera de timpuriu in contact cu marile contradictii sociale si nationale ale Transilvaniei precum si cele doua limbi, romana si maghiara, datorita convieturii locale.1 Una dintre cele mai neplacute amintiri ale copilariei ganditorului a fost legata de marea foamete din anii 1816-1817, despre care avea sa scrie mai tarziu dureroase si relevatoare pagini care nu mai au nevoie de nici un comentariu.. "In vara anului 1817, eram prunc trecut de 5 ani si-mi aduc aminte cum gemeau oamenii rupti de foame pe sub garduri, si cum in moara bisericei se macinau si coceni de cucuruz, cari, amestecati cu faina se prefaceau in mamaliga si se imparteau la saracimea franta de foame".

Urmand obiceiul timpului la 6-7 ani tatal si bunicul sau, Vasile cantorul, il deprinsera cu cantarile bisericesti, despre care in anii maturitatii isi va aminti cu mult haz. In anul 1820, este inscris, impreuna cu fratele sau Alexandru, la scoala maghiara din Trascau, nu departe de Petrid. Scoala din Trascau era o scoala elementara de gradul II, in care se invata gramatica latina pana la "sintaxa" (cl. II). De altfel intreg invatamantul se facea in limba latina.

In bibliografia din 1885 , amintindu-si de inceputurile sale scolare batranul Baritiu se va lauda cu vadita satisfactie aratand ca ,,baiatul George invata latineste cu atata zel, incat iesise primul intre toti; pentru aceea a mancat si vreo doua batai de la rivali, dintre care unii erau prea salbatici si nu sufereau ca un pui de (valah) sa le ia locul lor".2
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.