Viata politica in U.R.S.S.

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

NEP-ul a dus la imbunatatirea productiei si a vietii in general . Se formeaza un stat de tarani instariti ( cu avere, animale, utilaje agricole si bani).Politica NEP a fost favorabila statelor si in mica masura pentru muncitori si oraseni. NEP-ul a salvat Rusia bolsevica de la foamete.

Multi conducatori sovietici, chiar si Lenin ( conducatorul Partidului Bolsevic) se temeau totusi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata politica in U.R.S.S.

NEP-ul a dus la imbunatatirea productiei si a vietii in general . Se formeaza un stat de tarani instariti ( cu avere, animale, utilaje agricole si bani).Politica NEP a fost favorabila statelor si in mica masura pentru muncitori si oraseni. NEP-ul a salvat Rusia bolsevica de la foamete.

Multi conducatori sovietici, chiar si Lenin ( conducatorul Partidului Bolsevic) se temeau totusi ca avantul economic al NEP-ului putea renaste capitalismul in Rusia.Daca economic NEP-ul a dus la o liberalizare, pe plan politic nu s-a intamplat acelasi lucru. Au fost reduse libertatea si democratia in Partidul Bolsevic, Congresul X interzicand libertatea discutiilor si a criticilor referitoare la Partidul Unic Bolsevic. Sunt scosi din Comitetul Central al Partidului toti mensevicii, arestate peste 2000 de mensevici si deportati in Siberia.

Astfel incet, incet sistemul politic sovietic se transforma in dictatura de partid, desi Rusia sovietica avea inca o Constitutie si tara era o federatie de republici conduse de soviete, care erau organisme ale muncitorilor, taranilor si soldatilor. Sovietele vor fi inlocuite de Partidul Bolsevic condus prin activisti.
Intre 1920- 1922 Republica rusa reuseste sa se uneasca cu alte republici care se desprinsesera de ea si in care conduceau tot bolsevicii .

In 1922 in cadrul unui Congres a tuturor republicilor se declara Crearea URSS.In 1924 se elaboreaza o noua Constitutie care prevedea ca Partidul Bolsevic este singurul partid de conducere a URSS.
In 1924 moare Lenin, conducatorul Partidului, si incepe lupta pentru luarea locului sau, care lupta se incheie cu victoria lui Stalin un fost comisat al poporului. Stalin devine secretarul Comitetului Central, functie care ii va permite preluarea puterii sovietelor si controlul partidului.

Stalin venit la putere va declansa lupta interna in partid mai ales inpotriva lui Trotki care sustinea continuarea revolutiei bolsevice la nivel mondial.Stalin sustinea teza victoriei socialismului, si va reusi in perioada 1924-1927 sa inlature toti opozantii din partid ( Buharin, Kamenev)Stalin nu admitea opozanti iar la Congresul al XV-lea al Partidului Bolsevic va exclude din partid toate organizatiile opozante. Mii de opozanti in frunte cu Trotki sunt arestati si deportati. Incepe astfel in URSS o " Dictatura feroce", STALINISMUL.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.