Viata politica in Romania 1878-1914

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Partidul National Liberal iprezentat' interesele burgheziei mici si a marilor proprietari industriali. Din ct de vedere economic el se sprijinea, in principal, pe zestrea industriala si imul bancar. La originea lui s-a aflat, in 1875 coalitia de la Mazar-Pasa, o ine a gruparilor liberale ce publica ziarul "Alegatorul liber".

Centrul sau de ire a fost asigurat, la inceput, de Ion C.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata politica in Romania 1878-1914

Partidul National Liberal iprezentat' interesele burgheziei mici si a marilor proprietari industriali. Din ct de vedere economic el se sprijinea, in principal, pe zestrea industriala si imul bancar. La originea lui s-a aflat, in 1875 coalitia de la Mazar-Pasa, o ine a gruparilor liberale ce publica ziarul "Alegatorul liber".

Centrul sau de ire a fost asigurat, la inceput, de Ion C. Bratianu, adeptul unei guvernari de ia forte, CA. Rosettisi grupul politic pe care acestia l-au format. in conditiile partirii politice dintre cei doi conducatori, din cauza opiniilor divergente pra cailor de dezvoltare a tarii, conducerea PNL a fost exercitata de I.C. tianu si, respectiv, dupa 1892, de Dimitrie A. Sturdza, legat de marii

proprietari agricoli. in general, programul partidului a prevazut idei progresiste, pentru modernizarea statului roman, dar, de cele mai multe ori, el a ramas la nivelul declarativ al unor principii generoase ca: respectarea legii, reforma fortelor armate, descentralizarea administratiei.Oricum insa, multe din masurile guvernelor liberale au prevazut protejarea economiei nationale si incurajarea sistemului bancar. in lupta pentru egalitate in cursa pentru puterea politica, burghezia a luptat pentru modificarea sistemului colegiilor electorale.

In 1884 Constitutia a fost modiAZficata in sensul reducerii numarului colegiilor de la patru la trei. Prin aceasta marii proprietari industriali au gasit, si ei, sprijin in plan politic. Nu a fost insa vorba despre o modificare de substanta, votul avand in continuare un caracter restrictiv. Fata de abordarea problemei agrare, liberalii au manifestat unele rezerve, propunand drept solutie constituirea Casei Rurale. Dupa 1890, partidul si-a consolidat prestigiul o data cu conturarea la conducerea sa a unei grupari de oameni politici tineri in frunte cu Ion I.C. Bratianu.

Aceasta s-a sprijinit, intre altii, si pe Constantin Stere, reprezentant al curentului poporaAZnismului si pe asa-zisii "generosi1, ce parasisera partidul socialist. in noul program adoptat in 1913 liberalii au lansat propunerea efectuarii a doua reforme fundamentale: electorala si agrara, ce corespundeau stadiului si necesitatilor de dezvoltare a tarii.In randurile partidului s-au manifestat unele tendinte si framantari politice care au dus, uneori, chiar la individualizarea unor grupari, expresie a incercarii de largire a obiectivelor liberalismului.

Unii oameni politici au trecut in alte partide, altii au fost atrasi din randul formatiunilor neliberale. in 1878 s-a desprins Partidul Liberai Moderatcondus de Vasile Contasi Grigore Cobalcescu. Organul sau de presa era "Steaua Romaniei". in 1880 s-a format Fractiunea Liberala si Independenta, ce s-a alaturat apoi conservatorilor in lupta contra Partidului National Liberal. in acelasi an Grigore Vernescu a parasit randurile partidului impreuna cu Liberalii Sinceri. Acestia, alaturi de unii membrii ai Fractiunii, au constituit Partidul Liberal Conservator.
Pe pozitii separate, dar nu rupti de randurile partidului s-au plasat liberal-radicalii, condusi de CA. Rosetti.

Acestia au insistat pentru asigurarea libertatii presei, largirea dreptului de vot prin constituirea unui singur colegiu de alegatori, realizarea unei reforme agrare radicale. Unul din membrii sai, Gheorghe Panu, a pus bazele Partidului Radical, ce publica ziarul "Lupta". El cerea introducerea impozitului progresiv, o noua reforma agrara, adoptarea unei legislatii eficiente a muncii, introducerea votului universal. Liderul sau a desfasurat, de asemenea, o importanta campanie antimonarhica si republicana.

In cele din urma, el a trecut la conservatori. in 1886 s-au desprins tinerii liberali in frunte cu Nicolae Fleva. in 1897 s-a constituit gruparea drapelista (organul de presa se intitula "Drapelul"), condusa de P.S. Aure/ian. Acesta a atacat politica liberalilor in unele probleme social-economice. in timpul guvernarii sale s-a adoptat legea repaosului duminical.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.