Viata lui pericle

1x punct

categorie: Istorie

nota: 7.27

nivel: Liceu

     Pericle s-a nascut catre anul 495, avându-l tata pe Xantipos si mama pe Agariste. Tatal lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui apartinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care daruise Atenei o constructie democratica. Avea o familie înstarita, cu o pozitie socila superioara. Cu alte cuvinte, viitorul conducator democrat provenea din ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui pericle

     Pericle s-a nascut catre anul 495, avându-l tata pe Xantipos si mama pe Agariste. Tatal lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui apartinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care daruise Atenei o constructie democratica. Avea o familie înstarita, cu o pozitie socila superioara. Cu alte cuvinte, viitorul conducator democrat provenea din cea mai înalta aristrocatie.

      Agariste a avut un vis premonitoriu, înainte de a-l naste pe Pericle : copilul ei era un leu; fiul ei va deveni, într-adevar, daca nu cel mai puternic om din Grecia, cel putin geniul ei tutelar.

      Pericle fusese un copil frumos, cu trasaturi nobile, dar cu capul un pic cam alungit, lucru care stârnea ironia poetilor.

      Educatia pe care Pericle a primit-o a fost extrem de îngrijita, cum se cadea unui tânar aristocrat. Înainte de 13-15 ani a învatat sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca la scoala de gramatica, dupa care a urmat scoala de ed. Fizica, unde a învatat sa lanseze sulita, sa se lupte si sa calareasca. Parintii sai au ales filozofii cei mai renumiti si oamenii de stiinta cei mai de seama pentru dezvoltarea si împlinirea darurilor sale înnascute: inteligenta neobisnuita, perseverenta în studiu, seriozitate, cumpanire, stapânire de sine.

     Damon din Oa îl învata muzica; spirit rafinat, profesorul lui Pericle exploreaza fiinta umana, dorind sa-i cunoasca toate aspectele. Pericle a învatat de la profesorul sau sa cerceteze natura umana pentru a o stapâni mai bine.

      Zenon din Eleea, parintele sofisticii, îl initiaza pe Pericle în arta controversei, dar cel care exercita o influenta hotarâtoare asupra sa este Anaxaboras din Clazomenes(supranumit "Spiritul").

      Pericle simte ca este sortit unui viitor deosebit; de aceea el se pregateste minutios înainte de a se lansa în arena politica. De altfel asemanarea sa cu tiranul Pisistrate este uimitoare pentru batrânii cetatii. Lectiile pe care le-a dat istoria, îl tin departe de popor, în fata carora apare rareori. Asteapta sa împlineasca treizeci de ani, putin înainte de alegerile din 461 î Hr, pentru a milita, cu trup si suflet, în partidul democrat, contrar tuturor traditiilor familiale.

      Pericle este sincer convins ca în felul acesta pregateste viitorul stralucit al Atenei.

      Ancheta îi este favorabila, iar alegerea sa ca strateg este neîndoielnica. De altfel timp de cincisprezece ani, popoprul va reînnoi votul de încredere acordat celui care avea sa-l conduca pe culmile gloriei.

      De acum în acolo, Pericle pune în concordanta felul sau de a trai cu idealul sau, precum si cu functiile sale: grav, cam trufas, este stapân pe el în toate ocaziile, nu izbucneste în hohote de râs si plânge rareori. El nu-si iroseste timpul cu vorbaraia fara rost sau cu hoinareli: om de stat, muncind cu îndârjire. Nu se lasa corupt, nu îsi neglijeaza problemele personale si este cam strâns la mâna. Propritar al unor domenii întinse în Attica, Pericle a încredintat unui servitor, Evanghelos, administrarea bunurilor sale.

      În viata publica, procedeaza cu iscusinta, fiind un politician subtil si ager. Pentru a-si pastra ascendentul asupra poporului, a carui fire schimbatoare îi este cunoscuta, urca foarte rar la tribuna, lasând prietenilor sai grija de a-i sustine parerile. De fapt, el este cel care conduce, nu poporul. Aceasta autoritate suprema o datoreaza faptului ca este considerat "gura de aur", fiind supranumit "Olimpianul". Omul acesta asemanat cu Zeus stie sa ramâna întotdeauna moderat la vorba si în gesturi.

      Pericle este însa nefericit în casnicie. Avea doi fii: Xantipos si Paralos.

     El îsi ascunde firea lui duioasa sub o raceala aparenta. Se îndragosteste de o frumoasa straina, pe care o cunoaste la o întrunire de filozofi. Fina, inteligenta, încântatoare, Aspasia din Milet a cucerit imediat inima lui Pericle, care divorteaza pentru a trai, cu o straina, curtezana.

      Prietenii lui Pericle cu care adesea se întâlnea erau: Anaxagoras si Zenon(dascalii sai), Sofocle(vechiul tovaras de arme), Euripide(înflacaratul sau admirator), Herodot(un reporter interesat de toate), Fidias(ministrul artelor) si Socrate.

      Marele orator si om politic al Grciei din antichitate, conducator al Atenei între 443-429 î Hr., sef al partidului democrat, mare protector al artelor si stiintelor, în timpul caruia, Atena a atins o mare dezvoltare, ea devenind centrul comercial, politic si cultural al Greciei antice, s-a stins din viata in 429 î Hr.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.