Viata lui Nicolae Balcescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.53

nivel: Liceu

Nicolae Bălcescu s-a născut la București , la 29 iunie 1819 într-o familie fără avere . Tatăl său moare în 1825 când Nicolae avea vârsta de 6 ani. La vârsta de 7 ani ,Nicolae începe să învețe limba greacă acasă . În 1832, la 12 ani îl găsim pe băncile colegiului Sf. Sava ,unde își arată pentru prima dată vocația pentru studiul documentelor .
În 1838 seînrolează în armată ,primind gradul de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui Nicolae Balcescu

Nicolae Bălcescu s-a născut la București , la 29 iunie 1819 într-o familie fără avere . Tatăl său moare în 1825 când Nicolae avea vârsta de 6 ani. La vârsta de 7 ani ,Nicolae începe să învețe limba greacă acasă . În 1832, la 12 ani îl găsim pe băncile colegiului Sf. Sava ,unde își arată pentru prima dată vocația pentru studiul documentelor .
În 1838 seînrolează în armată ,primind gradul de iuncher . Aici inițiază un curs pentru a-I învăța pe ostași scrisul ,aruitmetica și geografia .
În octombrie 1840 Nicolae Bălcescu este arestat sub acuzația de complot împotriva domnitorului Alexandru Ioan Ghica ,alături de Paris Dumitru Filipescu , Eftimie Murgu și alții . Judecarea acestora s-a făcut cu dovezi false și uzând de mijloace infame . Rolul lui Bălcescu în acest complot nu a fost unul principal .El primește doar 3 ani de închisoare , din cauză că era minor ( certificatul său de naștere era greșit ,data nașterii fiind 1821, în loc de 1819 ) . Pedeapsa va fi ispășită la Mărgineni ,unde sănătatea sa va fi afectată de condițiile din închisoare .
În anul 1843 este eliberat ,tot în acest an Bălcescu înființează împreună cu Ghica și Tell societatea ''Frăția'' , o societate secretă cu program revoluționar acoperită de societăți literare .
În 1844 debutează în literatură cu opera 'Puterea armată și arta militară de la întemeierea principatului Român până acum' ,care a avut un mare succes . În paralel cu activitatea literară ,Bălcescu face călătorii în Moldova și Transilvania , în scopul unor schimburi de idei cu revoluționarii de acolo .În 1845 este ales secretar la Asociația Literară a Tinerilor Bucureșteni .În anul 1846 ,de frica unui conflict cu autoritățile din cauza articolelor sale în revista 'Magazin' ,pleacă în Europa .
Bălcescu străbate Europa și se stabilește la Paris în 1846 unde înființează 'Societatea Studenților Români' .Tot acum și aici apare ideea scrierii unei monografii a lui Mihai Viteazu ,motivând astfel aspirațiile revoluționarilor din acea vreme .În 1847 ,la îndemnul medicilor pleacă în Italia urmând să revină înapoi în Franța odată cu izbucnirea revoluției din 1848 ( el îi trimite lui Vasile Alecsandri o bucată de catifea din tronul regelui Ludovik Philip ) .În acestă situație el convoacă la 20 martie o adunare a moldo-românilor în care se hotărăște întoarcerea acestora acasă și declanșarea revoluției în Principatelor Române .Deși Bălcescu a dorit izbucnirea revoluției cât mai repede ,respectiv 11 aprilie ,el a fost combătut de frații Brătianu ,care au dorit așteptarea consimțământului lui Lamartin .
Este autorul articolului 13 prin care se dorea dezrobirea și împroprietărirea țăranilor .În timpul celor 3 luni de putere ,Bălcescu ,devine ministru de Externe apoi secretar ,însă nu reușește să-și impună punctele de vedere .El va susține votul universal ,va înființa comisia pentru propagandă ,după model francez și ziarul zilnic 'Naționalul' .
După înfrângerea revoluției ,Bălcescu ca mai toți conducătorii revoluției ,se va refugia în dtrăinătate .Bălcescu se va duce în Transilvania pentru a urmări revoluția Transilvană la fața locului .
Spre sfârșitul lui 1848 , merge la Constantinopol ,unde constată că idealurile revoluției eșuaseră . El organizează împreună cu Ion Ghica o legiune de voluntari români ,care să lupte alături de trupele maghiare de eliberare . El ajunge cu legiunea în Medahia , însă maghiarii sunt suspicioși iar revoluția lor este înfrântă înainte să intervină și legiunea română .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.