Viata lui Mihai Eminescu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.06

nivel: Liceu

Din 1866 până în 1869, pribegește pe traseul Cernăuți – Blaj – Sibiu – Giurgiu – București. De fapt, sunt ani de cunoaștere prin contact direct a poporului, a limbii, a obiceiurilor și a realităților românești. A intenționat să-și continue studiile, dar nu-și realizează proiectul. Ajunge sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar în formația lui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui Mihai Eminescu

Din 1866 până în 1869, pribegește pe traseul Cernăuți – Blaj – Sibiu – Giurgiu – București. De fapt, sunt ani de cunoaștere prin contact direct a poporului, a limbii, a obiceiurilor și a realităților românești. A intenționat să-și continue studiile, dar nu-și realizează proiectul. Ajunge sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar în formația lui Mihai Pascaly și, la recomandarea acestuia, sufleor și copist la Teatrul Național, unde îl cunoaște pe I. L. Caragiale. Continuă să publice în Familia; scrie poezii, drame (Mira), fragmente de roman (Geniu pustiu), rămase în manuscris; face traduceri din germană (Arta reprezentării dramatice, de H. Th. Rötscher). Între 1869 și 1872 este student la Viena. Urmează ca „auditor extraordinar” Facultatea de Filozofie și Drept (dar audiază și cursuri de la alte facultăți). Activează în rândul societății studențești (printre altele, participă la pregătirea unei serbări și a unui Congres studențesc la Putna, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la zidirea mănăstirii de către Ștefan cel Mare), se împrietenește cu Ioan Slavici; o cunoaște, la Viena, pe Veronica Micle; începe colaborarea la Convorbiri literare; debutează ca publicist în ziarul Albina, din Pesta. Apar primele semne ale bolii.

Între 1872 și 1874 e student „ordinar” la Berlin; Junimea îi acordă o bursă cu condiția să-și ia doctoratul în filozofie. Urmează cu regularitate două semestre, dar nu se prezintă la examene. Se reîntoarce în țară, trăind la Iași între 1874-1877. E director al Bibliotecii Centrale, profesor suplinitor, revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui, redactor la ziarul Curierul de Iași. Continuă să publice în Convorbiri literare. Devine bun prieten cu Ion Creangă, pe care-l determină să scrie și-l introduce la Junimea. Situația lui materială e nesigură; are necazuri în familie (îi muriseră mai mulți frați, îi moare și mama). E îndrăgostit de Veronica Micle. În iunie 1883, surmenat, poetul se îmbolnăvește grav, fiind internat la spitalul doctorului Șuțu, apoi la un institut de lângă Viena. În decembrie îi apare volumul Poezii, cu o prefață și cu texte selectate de Titu Maiorescu (e singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu).
Anii dintre 1883 și 1889 sunt ani de boală, cu reveniri și recăderi din ce în ce mai dese. Practic, nu scrie nimic sau foarte puțin. Mihai Eminescu se stinge din viață la 15 iunie 1889 (ora 3) în casa de sănătate a doctorului Șuțu. Este înmormântat la București, în cimitirul Bellu; sicriul e dus pe umeri de elevi de la Școala normală de institutori din București.

În Viața lui Mihai Eminescu (1932), G. Călinescu a scris aceste emoționante cuvinte despre moartea poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.

Mihai eminescu-poet national si universal

"Fiecare literatura nationala formeaza focarul spiritului national, unde concurg toate razele din toate directiunile vietii spirituale".Asa spunea MIHAI EMINESCU, si cum el este marele nostru poet,situat in centrul literaturii romane(totul raportanddu-se la el),se gaseste chiar in "focarul spiritului national", constituindu-se intr-un fel de inima a spiritualitatii romanesti.Crezul sau despre natiune, despre rolul poetului in mijlocul ei, il exprima atat de frumos in poezia "Poetul":"Si tu crezi ,geniu negru,ca fara scop si tinta/A lumei und-amara ma-neaca ,ma framanta?/Tu crezi ca eu degeaba m-am scoborat din stele?Purtand pe frunte-mi, raza a natiunii mele?..."

Aceasta este conceptia lui Mihai Eminescu despre rolul artistului in cristalizarea constiintei nationale si opera lui sta marturie ca sufletul sau are radacinile unui daco-roman si coroana voievozilor.Poetul trebuie sa exprime in creatia sa, o multitudine de idei, de sentimente,poezia trebuie sa aiba o mare incarcatura emotionala,asa cum Mihai Eminescu ne spune in "Epigonii":"Si de-aceea spusa voastra era santa si frumoasa,/Caci de minti era gandita,caci din inimi era scoasa,/Inimi mari,tinere inca,desi voi sunteti batrani". "Epigonii" poate fi socotit un poem al poemelor,toate marile creatii nascute pana la Eminescu regasindu-se in versurile magnificului poet:"Cand privesc zilele de-aur a scripturelor romane,/Ma cufund ca intr-o mare de visari si senine."

Valoarea creatiilor apartinand inaintasilor lui EMINESCU,este reprezentata de patriotismul care le strabate ca un filon de aur si acestor scrieri le opune poetul "creatiile" contemporanilor sai printre care se include el insusi,"operele" epigonilor :"Iara noi?noi,epigonii?...Simtiri reci,harfe zdrobite,/Mici de zile,mari de patimi, inimi batrane , urate,/Voi credeti in scrisul vostru,noi nu credem in nimic!" Atitudinea critica si oarecum deceptionanta din "Epigonii"se regaseste si in "Scrisoarea a II-a".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.