Viata lui Henri Coanda

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Inca din copilarie viitorul inginer si fizician era fascinat de miracolulvantului, dupa isi va si aminti mai tarziu. Henri Coanda a fost mai intai elev al Scolii Petrache Poenaru din Bucuresti, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, dupa care, la 13 ani, a fost trimis de tatal sau, care voia sa-l indrume spre cariera militara, la Liceul Militar din Iasi 1899. Termina liceul i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui Henri Coanda

Inca din copilarie viitorul inginer si fizician era fascinat de miracolulvantului, dupa isi va si aminti mai tarziu. Henri Coanda a fost mai intai elev al Scolii Petrache Poenaru din Bucuresti, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, dupa care, la 13 ani, a fost trimis de tatal sau, care voia sa-l indrume spre cariera militara, la Liceul Militar din Iasi 1899. Termina liceul in 1903 primind gradul de sergent major si isi continua studiile la Scoala de ofiteri de artilerie, geniu si marina din Bucuresti.

Detasat la un regiment de artilerie de camp din Germania 1904, este trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technica) din Berlin-Charlottenburg. Pasionat de probleme tehnice si mai ales de tehnica aviaticii, in 1905 Coanda construi avion-racheta pentru armata romana. Intre 1907-1908 a urmat de asemenea cursuri universitare in Belgia, la Liege , si la Institutul tehnic Montefiore. In 1908 se intoarce in tara si e incadrat ofiter activ in Regimentul 2 de artilerie.

Datorita firii sale si spiritului inventiv care nu se impacau cu disciplina militara, el a cerut si obtinut aprobarea de a parasi armata, dupa care, profitand de libertatea recastigata, a intreprins o lunga calatorie cu automobilul pe ruta Isfahan - Teheran - Tibet. La intoarcere pleaca in Franta si se inscrie la Scoala superioara de aeronautica si constructii, nou infiintata la Paris 1909, al carei absolvent devine in anul urmator 1910, ca sef al primei promotii de ingineri aeronautici.

Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel si savantului Paul Painleve, care l-au ajutat sa obtina aprobarile necesare, Henri Coanda a efectuat experimentele aerodinamice prealabile si a construit in atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactiva de fapt un avion cu reactie, fara elice, numit conventional Coanda-1910 pe care l-a prezentat la al doilea Salon international aeronautic de la Paris 1910.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.