Viata lui Emil Racovita

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

El si-a petrecut copilaria la mosia familiei, la Suranesti, Vaslui. Si-a inceput educatia la Iasi ca elev al lui Ion Creanga si mai tarziu al lui Grigore Cobalcescu, continuand apoi la liceul "Institutele Unite". Fostul elev al geologului Grigore Cobalcescu studiaza la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, dar audiaza concomitent si cursurile Scolii de antropologie.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui Emil Racovita

El si-a petrecut copilaria la mosia familiei, la Suranesti, Vaslui. Si-a inceput educatia la Iasi ca elev al lui Ion Creanga si mai tarziu al lui Grigore Cobalcescu, continuand apoi la liceul "Institutele Unite". Fostul elev al geologului Grigore Cobalcescu studiaza la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, dar audiaza concomitent si cursurile Scolii de antropologie.

Dupa obtinerea cu succes a licentei in drept, se inscrie si la Facultatea de Stiinte din Universitatea Sorbona, Paris, dupa absolvirea careia (1891) lucreaza la laboratoarele Arago in cadrul statiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectueaza o serie de scufundari la adancimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viata subacvatica. Prezinta teza de doctorat in 1896 cu subiectul Le lobe cephalique et l'encephale des annelides polychetes.

Expeditiei antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache. Aceasta expeditie, care porneste din Anvers la 10 august 1897avea un caracter international, pe langa belgieni, la ea participand si norvegianul Roald Amundsen ca ofiter secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski si geologul Henryk Arctowski.

Cu prilejul escalelor facute in Chile si pe tarmurile stramtorii Magellan, efectueaza cercetari complexe asupra florei si faunei. In apropierea Tarii Palmer din Antarctica, expeditionarii descopera o stramtoare care a primit numele navei "Belgica" si cateva insule (una numita de Racovita insula Cobalcescu). Expeditia mai inscrie pe harta inca incompleta a Antarcticii si insula Wiencke si Tara lui Danco, dupa numele celor doi membri ai expeditiei care au pierit in aceasta calatorie.

In perioada cand "Belgica" a fost prizoniera gheturilor (martie 1898 - februarie 1899), naturalistul expeditiei, impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, au inteprins numeroase observatii si cercetari stiintifice. Materialul adunat a constituit obiectul unui numar de 60 volume publicate, reprezentand o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul roman a inteprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si a unor pasari antarctice, care i-a adus o reputatie bine meritata.

In 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj, unde a infiintat primul institut de biospeologie din lume. Emil Racovita se casatoreste in 1907 cu Helene Boucard avand evenimente de tristete si de bucurie, fiinca tot in acel an isi pierde mama . In anul 1908,1909,1911 i se nasc fiii Rene, Ion si Andrei. Emil Racovita mosteneste de la tatal sau verva de povestitor, cu care seamana si fiziceste .

De la scoala lui Creanga , Emil Racovita trece la Liceul national , iar din clasa a doua la Institutele unite , liceu a carui corp didactic sunt: Poni , Cobalcescu Climescu Toni si multii alti .De la ei a invatat dragostea pentru cultura umanista , pentru arta si literatura antica , pentru poezia romaneasca , si in special pentru Eminescu.

Emil Racovita a avut foarte multii prieteni care l-au srijinit in toate descoperirile pe care el le- facut. In noiembrie 1943 Emil Racovita implinea 75 de ani. Colegii lui l-au sarbatorit in cerc restrans la Institutul Facultatii de stiinte din Timisoara Pasteur.In vara anului 1947 cade pe scari si isi fractureaza omoplatul , dar nu inceteaza a merge la institut in fiecare dimineata si intorcanduse seara acasa. A fost ridicat din Institutul de spologie , si dus la spital , iar in 19 noiembrie 1947 a murit .Emil Racovita a fost inmormantat la 21 noiembrie 1947 in cimitirul Clujului in loc de cinse , in cadrul unor funeralii nationale.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.