Viata lui Aurel Vlaicu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Desi n-a zburat decat vreo 50 de metri, Vlaicu a fost peste masura de fericit: "Bucuria cea mai mare insa am simtit-o cand am zburat pentru prima oara la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea nici Alpii nu mi-i inchipuiam mai inalti ca inaltimea la care ma ridicasem eu. Fiindca patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra masina. Zburasem si aceasta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata lui Aurel Vlaicu

Desi n-a zburat decat vreo 50 de metri, Vlaicu a fost peste masura de fericit: "Bucuria cea mai mare insa am simtit-o cand am zburat pentru prima oara la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea nici Alpii nu mi-i inchipuiam mai inalti ca inaltimea la care ma ridicasem eu. Fiindca patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra masina. Zburasem si aceasta era principalul. Ma mentinusem singur in aer. Facusem evolutii nesovaielnice".

"Gandacul" lui Vlaicu, in Austria, in 1912 "Gandacul", cum a fost denumit aparatul zburator creat de Vlaicu, reusise sa cucereasca inimile tuturor romanilor, ramanea ca acest aeroplan sa se faca remarcat si peste hotare. Ocazia prielnica a fost oferita de Expozitia si Concursul International de Aviatie organizat in mica localitate Aspern, de langa Viena, intre 23-30 iunie 1912.

Un an mai tarziu, inginerul Vlaicu isi construieste un al doilea avion, celebrul "Vlaicu II", cu care zboara in mai multe orase din regat, in cadrul unor turnee in care isi face cunoscute inventiiile. Succesele sale nu se opresc aici, Aurel Vlaicu participand la razboi pe timpul campaniei din Bulgaria, unde a indeplinit misiuni de observatie aeriana.

In anul 1913, compania engleza Marconi, comanda lui Aurel Vlaicu proiectarea si construirea unui avion metalic cu doua locuri. Inginerul roman purcede la fapte si in doar cateva luni termina avionul, pe care il denumeste "Vlaicu III". Geniul romanesc a mai daruit astfel o inventie pretioasa omenirii - a fost primul avion functional din lume construit integral din metal!

Pe data de 13 septembrie, Aurel Vlaicu incearca sa traverseze Carpatii cu avionul "Vlaicu II". Intentia sa era aceea de participa la serbarile ASTRA de langa Orastie pentru a duce salutul sau romanilor din Ardeal. Nu a fost sa fie asa...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.