Viata la tara rezumat pe capitole

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.54

nivel: Liceu

Sasa, Mihai si alte doua surori mai mici, Victoria si Mary, aveau mosia Comanesti asezata la o jumatate de ora de Ciulnitei.Dupa revederea cu Matei, Sasha si fratele sau au pornit spre mosia lor cu trasura. Sasa era omul de baza pentru cei trei frati ai sai dupa ce parintii lor murisera , ea fiind pazitoarea numelui si averii ce-i ramasese de la parinti. Si numai boierul Dinu Murgulet, care era v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata la tara rezumat pe capitole

Sasa, Mihai si alte doua surori mai mici, Victoria si Mary, aveau mosia Comanesti asezata la o jumatate de ora de Ciulnitei.Dupa revederea cu Matei, Sasha si fratele sau au pornit spre mosia lor cu trasura. Sasa era omul de baza pentru cei trei frati ai sai dupa ce parintii lor murisera , ea fiind pazitoarea numelui si averii ce-i ramasese de la parinti. Si numai boierul Dinu Murgulet, care era vechi prieten al tatalui sau, isi mai permitea s-o intrebe de ce nu se marita si ea.

Starea coanei Diamandula se inrautatise sever, Matei fiind coplesit de toate treburile ce le avea de facut si de gandul ca ar putea oricand sa-si piarda mama. Si intr-o zi, pe cand stateau toti ai casei afara la fumat, femeia il cheama de zor pe baiat la dansa, pentru o discutie mai importanta. Aceasta ii da o cheie de la un cufar de fier unde se aflau toate hartiile casei si toata averea de la tatal baiatului. Femeia il mai roaga sa se si marite dupa moartea sa si sa-l ajute pe conul Dinu si pe fiica acestuia si s-o ia in considerare si pe Sasha ca viitoare sotie.

A doua zi de dimineata, dupa o noapte lunga in care coana Diamandula deja nu mai dadea niciun semn de viata, se stinge din viata.Tot satul era de fata si o conduceau pe raposata pe ultimul sau drum. Era de altfel si " sora boierului ".Matei, cel mai amarat dintre toti, cand isi vazu mama in fundul gropii si auzi prima mana de pamant aruncata peste sicriu, izbucnite in hohote de plans , tristetea si durerea fiind prea greu de suportat. Si cu greu isi ia adio de la ea, plecand cu totii inapoi spre casa, tristi si demoralizati.

Dupa moartea mamei sale, Matei petrece o saptamana in liniste la unchiul sau, dupa care se muta in casa parinteasca.Mosia Ciulnitei ramase initial celor doi frati : conul Dinu si coana Diamandula. Parintii lor ii zidisera femeii o casa in cealalta parte a satului unde dansa statuse cu sotul ei si-l crescuse pe matei. Dar odata cu imbatranirea si imbolnavirea acesteia, se muta la fratele sau, lasand casa in grija unei rude de-a coanei Sofite, Nae Eftimiu, care avusese foarte multa grija de casa si de pamant, ingridindu-le si pastrandu-le curate si in ordine, cu anumite parti ale gospodariei, insa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.