Viata la tara - comentariu literar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Noua clasă a arendașilor îmbogățiți prin înșelarea stăpânilorși exploatarea țăranilor va duce la săracirea boierimii tradiționale nevoită să-și vândă pământurile.

În "Viața la țară" sunt prezentate două mari iubiri,două povești de dragoste,una între Sașa și Matei,iar cealaltă între Tincuța și Mihai.Dintre aceste două doar una are un final fericit și se termină cu o căsătorie,cea din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata la tara - comentariu literar

Noua clasă a arendașilor îmbogățiți prin înșelarea stăpânilorși exploatarea țăranilor va duce la săracirea boierimii tradiționale nevoită să-și vândă pământurile.

În "Viața la țară" sunt prezentate două mari iubiri,două povești de dragoste,una între Sașa și Matei,iar cealaltă între Tincuța și Mihai.Dintre aceste două doar una are un final fericit și se termină cu o căsătorie,cea dintre Sașa și Matei.

Sașa,o tânără care își administrează singură moșia și totodată se ocupă de creșterea fraților ei mai mici cunoaște foarte bine psihologia țăranilor și îl ajută și pe Matei să se ocupe de moșie.Acesta fusese mult timp plecat la studii în srăinătate și s-a întors în țară pentru a-și vedea mama înainte de a muri.

Înaintea morții,coana Diamandula îl roagă să-i respecte ultimele două dorințe:să se căsătorească cu Sașa și să facă tot posibilul pentru a-și păstra moșia.Deși nu este foarte încântat încearcă să respecte promisiunea făcută mamei sale și încearcă să se apropie de Sașa.Cu timpul descoperă calitațile acesteia și chiar se îndrăgostește de ea.

Tănase Scatiu,un personaj nu foarte iubit de țărani,dar nici de boieri era fiul unui fost slujitor al boierului Dinu Murguleț,un om rău,mândru,ambițios,dar care își dorește să urce cât mai sus în ierarhia socială.Și-o dorește pe Tincuța ca soție,dar nu pentru tinerețea și frumusețea ei,ci pentru moșie și pentru numele pe care îl purta.

Tînase Scatiu este tipul parvenitului social care va lua locul boierului tradițional.Filosofia lui este cea a banului,a poziției sociale câștigate prin avere.Și cu țăranii se comporta brutal,exploatându-i fără milă.

Prin "Viața la țară" Duiliu Zamfirescu a realizat atât un roman de atmosferă,cât și unul de caracter.Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai mari scriitori prin descrierile asupra naturii Bărăanului,prin descrierea deosebit de vie a anotimpurilor,dar și prin surprindere inedită a sufletului și a psihologiei personajelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.