Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.34

nivel: Liceu

Chiar dacă erau multe parți bune, existau totuși și parți rele. Nu aveai libertate de exprimare dacă ziceai ceva nelalocul lui erai aspru pedepsit, nu aveai libertate de circulație adică nu avei voie să ieși din țară decât în țarile comuniste si cu grupuri organizate. Casă poată plătii datoriile țarii, Ceașescu , a făcut mari restricții la alimente, la curent si la caldură. Televiziunea nu era dec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989

Chiar dacă erau multe parți bune, existau totuși și parți rele. Nu aveai libertate de exprimare dacă ziceai ceva nelalocul lui erai aspru pedepsit, nu aveai libertate de circulație adică nu avei voie să ieși din țară decât în țarile comuniste si cu grupuri organizate. Casă poată plătii datoriile țarii, Ceașescu , a făcut mari restricții la alimente, la curent si la caldură. Televiziunea nu era decat cateva ore pe zii ,și in fiecare zii erau numai știri , emisiuni de divertisment prin care se slăvea partidul și șeful statului.

Legile erau mai respectate de catre oamnei, nu erau atâți infractori și atâți hoți pentru că oamenii știau de frică, iar oamenii legii erau mai corecți .

Revoluția a izbugnit pe fondul nemulțumirilor oamenilor. La început oamenii s-au strâns in grupuri mici în fața casei pastorului Lazslo Tockes din Timișoara. În delungul mai multor zile oamenii au ieșit pe străzi adunânduse în grupuri în punctele fierbinți ale orașului (Catedrala, Primaria, Prefectura).

Armata și poliția au ieșit pe strazi ca să îi potolească pe manifestanți, din acel moment a început să se strângă și mai mulți oamnei, au ieșit muncitorii din fabrici, studenții și apoi s-a extins în toata țara. În zilele revoluției au fost înpușcați mulți oameni. Punctul culminant al revoluției a fost acela cand Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe clădirea comitetului central . Din acel moment s-a instaurat un alt regim politic și s-a format Frontul Salvarii Nationale(FSN), organ care a condus țara până la noi alegeri. Iar Ceaușescu e fost judecat și condamnat la moarte prin împușcare, el fost împușcat la Targoviște în data de 25-12-1989 împreună cu soția sa.

În urma revoluției s-a câștigat libertatea de a călătorii, oamenii aveau voie sa călătorească oriunde în lume , s-a mai câștigat libertatea de expresie , adică oamneii aveau voie sa iși spună parerea să se exprime liber, programul de televiziune s-a diversificat , s-a câștigat libertatea religioasă.

Dar în urma revoluției s-a pierdut stabilitatea zilei de mâine, absolvenți trebuiau să iși caute singuri de lucru ,nu mai primeu de la stat un serviciu stabil și pe vremea lui Ceașescu nu iți era frică că vei rămâne fără sevici atunci erai sigur ca nu vei rămâne pe strada că nimeni nu ted ă afara de la serviciu, acum nu mai ești sigur trebuie să te lupți ca să câștigi bani ,pentru că nu știi niciodată când vei rămâne fără servici.

Acum când te căsătorești nu mai primești o locuință unde să stai până iți găsești o locuință, acum nu iți mai dă nimeni locuință acuma numai să iți ieie. Viața a fost mai ieftină nu erau atâtea taxe ,acum viața e scumpă cu cea mai mare paret din salariu oamenilor simpli sunt plătite taxele, impozitele și medicamentele. Pe vremea lui Ceaușescu oamenii nu se îmbolnăveau așa de des și nu se știa de atâtea boli, mâncarea era mai sănatoasă, animalele erau crescute natural nu cu îngrasăminte chimice, lume de acum se înbolnăvește atât de ușor din orce .

Prețul libertății a fost acela că s-a pierdut multe vieții în timpul revoluției dar nu se stie exact numarul de morti, si totuși au fost mulți morți si răniți, unii oameni erau nevinovați s-au nimerit din greșeala acolo. În timpul revoluției mulți oameni stăteau ascunși în casă.

În lumea asta totul se rezumă la bani dacă ai bani ai și libertate poți să faci ce vrei tu dacă ai bani dacă nu ai bani nu prea poți să faci nimic, în lume totul se rezuma la bani și acum nimeni nu mai face nimic fără bani. După părerea mea eu zic că a fost mult mai bine pe vremea lui Ceaușescu pentru că aveai stabilitatea zilei de mâine aveai o locuință un serviciu stabil și seara nu iți era frică să ieși din casă acum nu mai faci nimic seara că tie frică să nu pățești ceva. Dacă plecai și uitai să închizi casa nu iți era frică că vor intra hotii, acum te omoara în propria casă sau te scoate din casă chear dacă ai act de proprietate pentru casă nimeni nu mai ține cont de nimic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.