Viata economico-sociala a Romaniei in prima jumatate a secolului al XVIII-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

In aceasta perioada in Moldova si Tara Romaneasca productia cerealiera se mentine la parametrii ridicati. Se mentin culturile plantelor cerealiere de baza, graul, orzul si meiul, pe langa acestea cultivandu-se si ovazul, lintea, mazarea. Porumbul se cultiva pe suprafete tot mai extinse, fiind folosit si la hrana animalelor. De asemenea se cultiva canepa si tutunul. Monopolul turcesc reprezinta o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata economico-sociala a Romaniei in prima jumatate a secolului al XVIII-lea

In aceasta perioada in Moldova si Tara Romaneasca productia cerealiera se mentine la parametrii ridicati. Se mentin culturile plantelor cerealiere de baza, graul, orzul si meiul, pe langa acestea cultivandu-se si ovazul, lintea, mazarea. Porumbul se cultiva pe suprafete tot mai extinse, fiind folosit si la hrana animalelor. De asemenea se cultiva canepa si tutunul. Monopolul turcesc reprezinta o frana puternica in privinta fructificarii productiei agricole, aceasta fiind desfacuta la preturi destul de scazute.

Legumicultura si pomicultura evolueaza normal, fara salturi spectaculoase in comparatie cu secolele precedente. Cresterea animalelor ramane o ramura de baza a economiei, in special caii fiind apreciati in toata Europa de rasarit si centrala. In agricultura Transilvaniei se practica asolamentul bienal, o parte din terenuri fiind folosita pentru hrana oamenilor prin culturi cerealiere, iar cealalta era rezervata pentru pasunatul animalelor. Si aici culturile de porumb cunosc o intensa dezvoltare, si din ce in ce mai frecvent, cele de cartofi.

O inovatie o constituie aici introducerea culturii orezului, precum si a plantarii duzilor pentru cresterea viermilor de matase. Din cauza metodelor inapoiate de lucru, din lipsa de instrumentar agricol adecvat, de ingrasaminte si alte metode mai avansate, productia cerealiera era realizata cu precadere prin munca servila a iobagilor.Mineritul Cea mai rentabila ramura era exploatarea sarii, care ia o mare amploare. Aceasta era exportata la Constantinopol, in porturile asiatice de pe tarmul Marii Negre si in Polonia. In Moldova si Tara Romaneasca s-a intensificat exploatarea izvoarelor de pacura si s-a continuat extragerea aurului din nisipul raurilor.

In Transilvania, la initiativa Curtii din Viena mineritul a capatat o dezvoltare puternica. Randamentul acestora a inceput sa atraga capital privat, infiintandu-se chiar societati miniere si companii pe actiuni. Mestesugurile Procesul de organizare a breslelor, inceput inca din secolul al XVII-lea, isi continua evolutia atingand apogeul. Astfel de organizatii profesionale cuprindeau croitorii, tabacarii, cizmarii, blanarii etc. Conducatorii lor erau numiti starosti si erau alesi in fiecare an din randul mesterilor mai priceputi. Acestia supravegheau desfasurarea procesului de productie si erau ajutati de doi sau mai multi epitropi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.