Viata economica a Daciei in Epoca Romana

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.25

nivel: Facultate

Provincia Dacia Romana a cunoscut importante prefaceri determinate de politica dusa de Traian si urmasii sai. Urmarile cuceririi romane s-au resimtit asupra tuturor domeniilor vietii societatii dacice. Dacia Traiana a continuat in linii mari viata economica a Daciei lui Decebal.
Au existat, insa, o serie de schimbari atit in domeniile economice traditionale cit si in noile activitati econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata economica a Daciei in Epoca Romana

Provincia Dacia Romana a cunoscut importante prefaceri determinate de politica dusa de Traian si urmasii sai. Urmarile cuceririi romane s-au resimtit asupra tuturor domeniilor vietii societatii dacice. Dacia Traiana a continuat in linii mari viata economica a Daciei lui Decebal.
Au existat, insa, o serie de schimbari atit in domeniile economice traditionale cit si in noile activitati economice inregistrate in noua provincie imperiala. Principalele sectoare economice au fost: agricultura, cresterea animalelor, mineritul si mestesugurile, comertul si circulatia monetara.

In vederea valorificarii cat mai depline a bogatelor resurse ale solului si subsolului noii provincii, in speciala metalelor pretioase si a celor metalifere, romanii au adus in Dacia o numeroasa forta de munca specializata, prilej cu care au poposit aici din proprie initiativa si alte categorii sociale de cultura si civilizatie romana din intreg Imperiul Roman colonizand spatiul vechii Dacii, depopulat in unele zone datorita grelelor razboaie purtate cu armatele romane.

Contactul direct dintre purtatorii civilizatiei geto-dace si cei ai culturii si civilizatiei romane va constitui inceputul unui proces complex si de durata, material si spiritual, constand, in principal, din receptarea si asimilarea de catre societatea autohtona daca a elementelor superioare ale culturii si civilizatiei romane, proces cunoscut sub numele de romanizare si care va duce in final la aparitia unui nou popor : poporul roman.

Agricultura
In urma cuceririi romane pamintul devine in totalitate ager publicus (proprietate a staului), conform dreptului roman. Agricultura, viticultura si pomicultura sint ocupatii de baza ale autohtonilor si colonistilor prezenti in Dacia Romana. Se cultiva diferite soiuri de griu, mei si secara. In epoca romana se constata o supravietuire a uneltelor traditionale geto-dace, dar alaturi de ele incep sa se foloseasca o serie de noi tipuri si variante de unelte agricole, receptate si asimilate din lumea romana, datorita randamentului economic superior.

Acest proces are loc nu numai in Dacia romana ; el a cuprins si teritoriile ramase in afara stapanirii romane, la dacii liberi, dar cu oarecare intarziere si cu o mai mica intensitate. Cu toate acestea, se poate afirma ca, procesul romanizarii geto-dacilor s-a petrecut si pe plan material, cuprinzand cu destula intensitate si zona culturii materiale, agricultura in principal.

In ceea ce priveste cresterea animalelor, ca a doua ramura fundamentala a economiei agrare, cercetarile efectuate demonstreaza ca erau domesticite si crescute in principal taurine, porcine, ovine si cai de talie medie. Cresterea animalelor este confirmata de numeroasele informatii provenite din ordinele romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.