Viata cotidiana intr-o scoala de fete in a doua jumatate a secolului al XIX-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Nici conceptia despre educatie a primei directoare nu se indeparteaza de la acest model. Astfel in pensionat, "studiile care lumineaza inteligenta vor fi subordonate principiilor care indruma inima pe calea binelui", iar elevele "vor fi formate pentru obisnuinta vietii de familie, si vor fi pregatite sa-si indeplineasca cu demnitate datoriile pe care societatea le impune sexului lor". Finalitatea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata cotidiana intr-o scoala de fete in a doua jumatate a secolului al XIX-lea

Nici conceptia despre educatie a primei directoare nu se indeparteaza de la acest model. Astfel in pensionat, "studiile care lumineaza inteligenta vor fi subordonate principiilor care indruma inima pe calea binelui", iar elevele "vor fi formate pentru obisnuinta vietii de familie, si vor fi pregatite sa-si indeplineasca cu demnitate datoriile pe care societatea le impune sexului lor". Finalitatea educatiei urmareste in primul rand "desavarsirea morala a tinerelor."

Dar ce fel de cunostinte se cer pentru a deveni "sotie si mama buna"? Evident nu cunostintele stiintifice sunt necesare unei sotii, care are ca principala datorie mentinerea stabilitatii caminului si cresterea copiilor. O sotie eficienta si placuta trebuia sa stie sa tina casa, sa citeasca si sa socoteasca, pentru aceasta erau suficiente cateva notiuni elementare de istorie, geografie, religie, limbi straine. Trebuia sa cunoasca limbile straine, sa stie sa cante si sa picteze, sa stapaneasca arta oratoriei, cu alte cuvinte " sa fie o soata placuta la conversatie".

Deci educatia trebuia sa formeze un comportament adecvat cerintelor societatii si sa "cultive" in primul rand simturile estetice. Ultimul aspect este reflectat si de programa din pensionat.
Este cunoscut ca programa reprezinta materializarea intentiilor educative ale unei societati la un moment dat. Prin materiile pe care le cuprinde, prin ponderea pe care o detin unele materii in detrimentul altora, programa "reprezinta epoca si momentul istoric ce au generat-o".

Analizand programa si orarul acestei institutii, observam ca accentul se pune pe limbile straine, pe arte (desen, dans, caligrafie, muzica, declamatie, cant) si pe lucrul de mana, materie ce se preda zilnic in scoala. Modelul educativ sufera o serie de modificari in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Laturii traditionale ce urmarea formarea de "bune mame, sotii si fiice", i se adauga acum alta sustinuta de posibilitatea ca fetele sa urmeze o cariera.

Materiile ce cultiva spiritul nu mai corespund finalitatii pe care o urmareste educatia, si incep sa piarda din importanta, in favoarea celor stiintifice. Succesivele modificari suferite de programa in 1881, 1893, 1898 urmaresc tocmai acest aspect, un accent mai mare acordat stiintelor, incercandu-se o apropiere de programa baietilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.