Viata cotidiana in timpul Primului Razboi Mondial

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta - Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata cotidiana in timpul Primului Razboi Mondial

Aceasta forma de razboi antreneaza mobilizarea economica si o intensiva propaganda pentru ca spatele frontului sa reziste . Dificultatile militare din 1917 , esecurile Hivelle in Franta , dezastrul de la Caporetta - Italia provoaca criza . Greutatile materiale din spatele frontului duc la greve si manifestatii .Esecurile marilor ofensive din 1914 , pericolul prabusirii fronturilor formate , determina ca cele doua tabere sa nu mai intreprinda actiuni de anvergura , inainte de-asi asigura serios pozitii defensive .

Pentru a se apara de inamic , fiecare se ingroapa in transee legate prin tuneluri si aparate de sarma ghimpata . Soldatii vor trai aici 3 ani intrerupti de cateva perioade de odihna si permisii scurte . Conditiile de viata sunt abominabile . Macinati de frig , prost hraniti , infruntand moartea si nebunia , oamenii trebuiau sa reziste , in ciuda bombardamentelor artileriei si atacului dusmanului .Imediat ce trec parapetul care protejeaza transeea pentru a porni asaltul liniilor dusmane , soldatii patrund intr-un infern in care domneste mitraliera , tunul cu tir rapid , grenada si gazul asfixiant .

Asfel ofensivele sfarsesc in hecatombe si aceasta pentru o bucata de teritoriu de cativa kilometri,adesea , pierdut din nou dupa cateva zile sau ore , in timpul contraatacului inamic .Pana inec in eroism si rezistenta fizica . Esecurile bataliilor din 1915-1916 indeparteaza mai mult ca niciodata perspectiva de pace .Numarul soldatilor morti si raniti in ambele tabere este extrem de mare , incat guvernele folosesc recruiti foarte tineri , instruiti in graba , care sunt trimisi in primele linii ale frontului pentru a umple golurile .

In contact cu greutatile si riscurile zilnice , avantul din primele saptamani slabeste rapid .Atitudinea unor sefi militari , hotarati sa mentina disciplina oarba , chitibuseala de catre oamenii care isi risca viata si decisi sa-si atribuie gloria succeselor obtinute fara a tine seama de sangele varsat , provoaca tulburari . In trupele Franceze apar tulburari , refuzul de a lupta in prima linie .Interventia Americana va juca un rol capital atunci cand SUA va reusi sa mobilizeze si sa transporte in Europa mai mult de 1.000.000 de soldati .

Pana atunci , in ambele tabere au loc instalarea unor guverne puternice , permitand beligerantilor sa redreseze situatia interna si sa mobilizeze toate fortele pentru ultima faza a razboiului .In 1918 se incheie razboiul , dupa 52 de luni de batalii cumplite , un conflict ale carui cauze au fost uitate de toata lumea , care s-a soldat cu distrugeri ingrozitaore : 8.000.000 de morti , 20.000.000 de raniti si mutilati .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.