Viata comunitatii de la Qumran

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In anul 175 i. Hr., cand pe tronul imperiului seleucid, cu capitala in Antiohia Siriei, s-a urcat regele Antioh IV Epiphanes ( 175-164 i. Hr. ), lucrurile au inceput sa se schimbe. La Ierusalim unii membrii din aristocratia sacerdotala au inceput sa adopte un stil de viata mai elenistic, pana acolo incat sa accepte construirea unui gymnasion, una dintre institutiile cele mai importante ale civiliz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata comunitatii de la Qumran

In anul 175 i. Hr., cand pe tronul imperiului seleucid, cu capitala in Antiohia Siriei, s-a urcat regele Antioh IV Epiphanes ( 175-164 i. Hr. ), lucrurile au inceput sa se schimbe. La Ierusalim unii membrii din aristocratia sacerdotala au inceput sa adopte un stil de viata mai elenistic, pana acolo incat sa accepte construirea unui gymnasion, una dintre institutiile cele mai importante ale civilizatiei grecesti. Copiii si tinerii erau educati aici, iar programa educativa cuprindea practicarea exercitiilor fizice, care se desfasurau nude, fapt care scotea in evidenta o diferenta importanta intre cultura elenistica si cea iudaica:

tinerii iudei erau circumcisi, ca semn al legamantului dintre Dumnezeu si Avraam ( Facere 17 ), in timp ce tinerii greci, convinsi sustinatori ai principiului " mens sana in corpore sano ", detestau circumcizia pe care o considerau drept o mutilare. Unii iudei de aceea mergeau pana acolo incat faceau apel la diferite operatii pentru a sterge urmele circumciziei ( I Macabei 1, 14 s.u. ).
Initiative extreme ca acestea au dat nastere la reactii. Nu totdeauna iudeii s-au opus influentelor straine: in timpul perioadei persane adoptasera numeroase aspecte ale religiei si culturii persane, iar in 175 i.

Hr. acceptasera si unele aspecte din elenism, insa gymnasion-ul era intr-adevar prea mult, din moment ce ii facea pe iudei sa renunte la circumcizie, semnul legamantului cu Dumnezeu. Nu ma voi opri sa descriu in detaliu evenimentele care au urmat: reactia iudeilor l-a determinat pe Antioh IV Epiphanes sa impuna elenizarea Iudeei cu masuri coercitive. Templul din Ierusalim a fost profanat cu sacrificii pagane, iudeii au fost constransi sa aduca jertfe divinitatilor pagane, iar unii chiar sa manance carne de porc si sa incalce legea in diferite feluri.

Aceste samavolnicii, la randul lor, au provocat o revolta condusa de hasmonei, o familie preoteasca, numita adeseori " Maccabei " din cauza poreclei de " ciocan " atribuit lui Iuda, unul din cei sapte frati care a condus revolta. Revolta hasmoneilor in cele din urma a avut succes, si datorita luptelor dinastice care au izbucnit in interiorul imperiului seleucid dupa moartea lui Antioh al IV-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.