Viata ca o prada de Marin Sorescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.84

nivel: Liceu

Isi aminteste cum a sosit la Bucuresti si s-a inscris la Scoala Normala, de pe strada Sfanta Ecaterina, promitand sa dea mai tarziu banii de taxe. Cu ajutorul directorului care era intelegator cu el, a reusit sa ramana in scoala. Dupa ce s-a inchis scoala a ramas in Bucuresti la frate-sau Nila, la bloc algiu, de pe “Cheia Roseti”. Trebuia sa poarte ochelari.

Intr-o zi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata ca o prada de Marin Sorescu

Isi aminteste cum a sosit la Bucuresti si s-a inscris la Scoala Normala, de pe strada Sfanta Ecaterina, promitand sa dea mai tarziu banii de taxe. Cu ajutorul directorului care era intelegator cu el, a reusit sa ramana in scoala. Dupa ce s-a inchis scoala a ramas in Bucuresti la frate-sau Nila, la bloc algiu, de pe “Cheia Roseti”. Trebuia sa poarte ochelari.

Intr-o zi il intalneste pe Gheorghe de la el din sat, un baiat mai mare cu cativa ani mai mare decat el, care il invita sa mearga cu el in Ferentari. Acolo ajung la sediul miscarii legionare, unde Marin il cunoaste pe Capitan si are discutii legate de miscarea legionara cu un baiat chemat de capitan sa-I explice.

Pavel era fratele orb al sotiei librarului ce-l ajutase pe Marin sa intre la scoala. Lui Marin ii placea sa discute cu acesta. Vorbeau despre Dostoievski, Gogol, Tolstoi, Cezar Petrescu, Sadoveanu, Camil Petrescu, Eliade, Doamna Bengescu, Balzac, Flaubert s.a. Pavel avea o prietena care-I citea si care dorea sa se casatoreasca cu el.

Citeste pe Swift, ceea ce-I aminteste de prietenia unui tanar scriitor caruia ii lasase lucrurile sale in pastrare cand plecase in armata, dar cand se intorsese acesta I le vanduse pentru a bea. Amintirea ii lasa un gust amar ca cea din copilarie, cand baiatul cu care se perinda la ingrijitul cailor, i-a manat pe tarlaua altuia si a plecat, pentru ca Marin sa incaseze bataia proprietarului tarlalei.

Il viziteaza pe fratele sau Ilie care-si schimbase ibovnica si statea acum cu o tiganca. Aici afla ca legionarii il omorasera pe Iorga. Marin s-a dus in vizita la Florica prima ibovnica a lui frate-sau Ilie. Aceasta fusese fata in casa, iar acum se angajase la “Filatura”, dar era suparata de ce o parasise Ilie. Desi Marin a incercat, N-a putut sa-I alunge tristetea despartirii. La cautat pe Gheorghe din nou, dar negasindu-l acasa, sotia l-a indrumat catre unul Megherel. Ajuns aici au baut vin dupa care Gheorghe si Marin au plecat impreuna oprindu-se intr-o bodega. Gheorghe era speriat si-I povesti si spaima lui Megherel care era sofer la Prefectura si fusese martor la uciderea unora. Se temea de razbunarea legionara.

Marin isi cumpara prima pereche de ochelari la indemnul fratelui sau Nila, fiind foarte impresionat de frumusetea doamnei care-I facuse controlul. Lumea I se pare schimbata acum si merge pentru prima data la cinematograf.

Citeste pe Gogol si Dostoievski si La vie souteraine care-l scarbeste, dar isi revine amintindu-si ca Dialogurile si Descartes ii sadisera in minte ideea ca prin gandire putem descoperi noi, lumina. Nu umilinta ci flacara cugetarii ne poate inalta. A intalnit o doamna careia ii placea Krishnamurti, amintindu-I de o alta, Sorana Topa, cu care purta polemici legate de acesta. Acum se plimba prin Sinaia cu aceasta doamna recent cunoscuta purtand discutii si nereusind sa se apuce sa scrie romanul pentru care primise un avans de 10.000 lei de la editura de stat. Au venit in vizita Jar, Popper si Alfredo Varella, un scriitor latino-american, apoi Jorge Amado insotit de Corin Grossu.

Sosise Nicolae Moraru, fost sef prin minister, care ii invita pe rand la el. Se duse si Marin si acesta il chestiona in legatura cu romanul pe care dorea sa-l scrie, canalizandu-I intr-un fel ideiile, facandu-l sa gandeasca ce fel de roman vrea sa fie. Nila pleaca la nevasta-sa in sat si-l cheama si pe Marin cu el,dar ajuns acasa simte ca nu e bine venit si se intoarce la Bucuresti.Aici se intalneste cu Dobrinescu,colegul sau-seful clasei,cu care ajung la cantina refugiatilor ardeleni.Aici il intalnesc pe Codrin,fostul sau coleg de banca din Cristur-Odorhei,care le povesteste de ce a plecat din Ardeal.

Bunicul sau fusese popa si in primul razboi,ungurii i-au taiat capul pentru ca nu a vrut sa vorbeasca ungureste in biserica si in scoala.Tatal lui Codrin a asistat la executie si acum a recunoscut pe unul din calai si impreuna cu niste consateni l-au urmarit si l-au prins cand se intorcea din oras si au trecut cu trasura peste el de doua ori.Astfel,de teama represaliilor au fost nevoiti sa se refugieze.Parintii au ramas in Brasov,iar el a venit la Bucuresti,lucrand ca pedagog intr-un internat.

Au discutat apoi toti trei despre relatiile romano-maghiare aparute in scrierile lui Slavici si Rebreanu.Dobrescu si Marin au plecat spre locuinta primului,cumparand o sticla de vin,pe care au baut-o, incalzinde-se la focul facut dintr-un dulap vechi ce se afla in camaruta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.