Viata ca o prada - Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

Il ia pe copil la Bucuresti dupa ce ii cere bani de tren tatalui, unde pierd vremea vreo doua saptamani, dupa care pornesc cu trenul spre Abrud. Aici Marin isi ia examenul de bursa cu zece, fiind primul pe lista.Il au ca invatator pe domnul Georgescu din Balaci. Marin se evidentiaza scriind un eseu de optsprezece pagini despre inventatori, descopera eternitatea naturii, puterea cuvantului, si ascu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata ca o prada - Marin Preda

Il ia pe copil la Bucuresti dupa ce ii cere bani de tren tatalui, unde pierd vremea vreo doua saptamani, dupa care pornesc cu trenul spre Abrud. Aici Marin isi ia examenul de bursa cu zece, fiind primul pe lista.Il au ca invatator pe domnul Georgescu din Balaci. Marin se evidentiaza scriind un eseu de optsprezece pagini despre inventatori, descopera eternitatea naturii, puterea cuvantului, si asculta o poveste neobisnuita scrisa de colegul sau Ion M. Ion.

A ramas corigent doua trimestre la matematica, fiindca nu-I placea profesorul, dar in cel de-al treilea s-a mobilizat si a luat zece la teza, spre surprinderea generala.A fost transferat la Cristur-Odorhei, deoarece scoala din Abrud s-a desfiintat. Profesorul de istorie era putin mai mare decat un pitic, dar reusea sa inspire respect. A venit un inspector sa asiste la ora lui si a plecat foarte multumit, dar profesorul a fost concentrat ulterior deoarece se apropia razboiul.

Are loc un incident cu profesorul de geografie, un domn bland,elegant, care rabufneste si se indarjeste impotriva lui Marin, dupa care in pauza il cheama si-si cere scuze lacrimand. Se desfiinteaza scoala de la Cristur-Odorhei iar Marin se transfera la Bucuresti, unde pleaca fara un ban deoarece tatal sau ii spune ca nu are de unde sa-I dea, in schimb ii da o multime de povete. Sare peste ani si-si aminteste o intalnire cu prietenul Paul Georgescu, cu care are polemici privitoare la alti scriitori si ce reprezinta scriitorul in sine.

Debutase cu oarecare succes si acum la recomandarea ministerului unde lucra, a lui Mihai Novicov in special, a plecat la Balcesti, unde era o casa donata de o ruda a lui Balcescu, unde a incercat sa scrie. Presedintele "Societatii Scriitorilor" unde lucra Marin Preda, era Zaharia Stancu, care i-a dat o luna libera pentru a scrie, dar inspiratia ii lipsea. A fost dat afara de la serviciu dar in septembrie a fost angajat de Novicov la minister, ca secretar de presa. Aici ii cade in mana "Descult" al lui Zaharia Stancu, cerandu-i-se sa faca o recenzie asupra lui.

Dupa cateva luni isi da demisia si pleaca la Sinaia unde incearca sa scrie din nou. Isi aminteste de Miron Paraschivescu, Constantin Streia, Sen Alexandrescu, dar in special de Ion Caraion cel care i-a dat fericita veste ca I se va publica volumul de nuvele "Intalnirea din Pamanturi". Isi aminteste cum a sosit la Bucuresti si s-a inscris la Scoala Normala, de pe strada Sfanta Ecaterina, promitand sa dea mai tarziu banii de taxe. Cu ajutorul directorului care era intelegator cu el, a reusit sa ramana in scoala. Dupa ce s-a inchis scoala a ramas in Bucuresti la frate-sau Nila, la bloc algiu, de pe "Cheia Roseti". Trebuia sa poarte ochelari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.